KARLOVAC

Karlovac: Doris Pack susrela se s braniteljima kojima je pomogla 90-tih

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Karlovcu je u organizaciji HDZ-a gostovala umirovljena njemačka političarka Doris Pack i tom prilikom se po prvi puta od 1993. susrela s hrvatskim braniteljima Jurjem Škrtićem i Petrom Mihalićem teško ranjenim tijekom Domovinskog, kojima je tada pomogla, skupivši donaciju.  

Tim je braniteljima, naime, uz svoje zalaganje osigurala proteze za noge.

Pack je prvi put posjetila Karlovac tijekom Domovinskog rata, i kako je rekla, tek nekoliko dana po smrti kćeri, a pomoć ranjenim braniteljima je ublažio bol. "To je bio moj prvi dojam rata. Rekla sam da ću im naći noge", podsjetila se Pack u petak navečer u Muzeju Domovinskog rata na Turnju u kojemu je organiziran susret.

Prvo im je osigurala besplatan smještaj u jednom domu umirovljenika. "Ortoped je rekao da takav par proteza ne mogu platiti – da donesem onoliko koliko prikupim. Prikupili smo sto tisuća njemačkih maraka. U toj je bolnici radila i anesteziologinja Hrvatica, koja je pomogla u rehabilitaciji", pojasnila je D. Pack, zastupnica u njemačkom parlamentu od 1974. do 1989., a zatim u europskom od 1989. do 2014.

Mihalić je rekao da ga je Doris Pack prepoznala nakon toliko godina, ali i on nju. On i Škrtić su sportaši i otkazali su natjecanje u Poreču da bi se susreli s njom. "Pozdravili smo se i zagrlili", rekao je Mihalić.

Pack je na predavanju u kontekstu aktualnog rata u Ukrajini, rekla kako se za taj rat znade kazati da je prvi u Europi nakon Drugog svjetskog.

"Doživjela sam rat u Karlovcu, Vukovaru i u Bosni. Zar to nije bilo dovoljno da naučimo iz tog iskustva", zapitala se. Podsjetila je kako je zagovarala Hrvatsku.

Doris Pack je članica Uprave Zaklade "Konrad Adenauer", počasna predsjednica Zajednice žena Europske pučke stranke i predsjednica Instituta "Robert Schuman".

"Pomažemo mladima da se snađu u novoj demokraciji u Istočnoj Europi. Vaš predsjednik Vlade Andrej Plenković je bio jedan od mojih prvih učenika. Odličan je premijer. Imate sreće jer je pravi europski Hrvat i na dobrom ste putu", istaknula je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater