ZAGREB

Sabor u petak o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Saborski zastupnici u petak će raspraviti izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima kojim se omogućuje da se se državni službenik zadrži u službi kad navrši 65 godina života ako za to postoje potrebe službe i dogovor čelnika tijela i službenika. 

Izmjenom i dopunom Zakona, koji se donosi po hitnom postupku, želi se omogućiti zadržavanje u službi državnog službenika kad navrši 65 godina života i najmanje 15 godina mirovinskog staža, ako postoje potrebe službe, u punom ili nepunom radnom vremenu, najduže do navršenih 67 godina života službenika.

Također, omogućuje se zapošljavanje korisnika mirovine s polovicom radnog vremena, ali najduže do 67. godine života. Na taj način ublažile bi se posljedice nezainteresiranosti stručnjaka za rad u državnoj službi i nemogućnosti popunjavanja radnih mjesta u državnim tijelima putem javnog natječaja i osiguralo pravovremeno obavljanje poslova državnih tijela.

Nakon toga zastupnici će raspraviti i izmjene Zakona o javnobilježničkim pristojbama kojim će sve osobe s invaliditetom ubuduće biti oslobođene plaćanja javnobilježničkih pristojbi.

Izmjenama se predlaže i da se materija Tarifa javnobilježničkih pristojbi izdvoji iz sadržaja Zakona te bi tarife propisivala Vlada Uredbom, kako je to uređeno i za upravne i sudske pristojbe.

Zakon se usklađuje i s važećim prekršajnim zakonodavstvom, a usklađuju se i novčani iznosi iskazani u kunama s uvođenjem eura kao službene valute u Hrvatskoj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum