POSTUPANJE NA GRANICI

ZBOG PORASTA BROJA ZARAŽENIH SLOVENIJA SKINULA HRVATSKU S LISTE ZELENIH ZEMALJA, stroge kontrole na graničnim prijelazima stupaju na snagu u subotu 

| Autor: Glas Istre
(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


Slovenski ministar zdravlja Tomaž Gantar rekao je da će se danas ili sutra donijeti novi pravilnik za postupanje na granici, a moguće je i da će ponovno uvesti obavezu karantene za strance koji budu ulazili u Sloveniju. Glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin je malo kasnije na konferenciji za novinare potvrdio da se uvodi stroža kontrola.

- Vlada će uvesti strogu kontrolu pri ulasku u Republiku Sloveniju iz Hrvatske i Mađarske, najavio je Kacin i dodao da će Vlada osigurati da se putnicima na graničnima prijelazima uruči odluka o karanteni i oni će se morati odvesti izravno na adresu koja će biti na toj odluci.

Slovenija će sa zelene liste ukloniti tri zemlje: Češku, Francusku i Hrvatsku.

- Slovenski državljani koji će se u subotu naći u "žutoj Hrvatskoj" moći će se vratiti bez brige o karanteni, ali na granici će morati dokazati gdje su bili u Hrvatskoj, rekao je Kacin, a javlja HRT.

Naime, broj zaraza u Hrvatskoj je premašio 10 slučajeva na 100.000 stanovnika, što je bila sigurna granica, priopćio je Nacionalni institut za javno zdravlje Slovenije. U Sloveniji je broj aktivnih zaraza na 100.000 stanovnika trenutno 5,9. Podsjetimo, Slovenija je krajem svibnja proglasila službeni kraj epidemije, a tamošnji mediji pišu da bi se epidemija mogla proglasiti ponovno u slučaju da broj novih infekcija na dnevnoj razini bude 30. Ipak, ističu da je potrebna nova normalnost i da neće biti zatvaranja, piše HRT.

- Epidemiološka slika u Sloveniji se pogoršava. Jučer smo imali najviše infekcija nakon 16. travnja. 10 pacijenata je hospitalizirano. Izvor infekcija su unosi iz inozemstva i širenje bolesti u Sloveniji. Sve je manje - više povezano s većim zabavama, prekograničnim posjetama diskotekama ..., napisao je Kacin na Twitteru. 

Rast broja zaraženih koronavirusom zabilježen je danas i u Sloveniji, gdje je u posljednja 24 sata potvrđen 21 novi slučaj zaraze. To je osam novooboljelih više nego dan ranije, a radi se o najvećem dnevnim broju zaraženih još od 16 travnja, kada je u Sloveniji zabilježeno 36 novooboljelih.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini