ČAKOVEC

Čakovec: Tehnička škola nepovratno dobila 30 od planiranih 56 milijuna kuna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

U Tehničkoj školi u Čakovcu u petak su u nazočnosti premjera Andreja Plenkovića uručeni ugovori o dodjeli nepovratnog novca iz Europske unije, tj. prvih 30 milijuna kuna, od planiranih 56 milijuna, za izgradnju i opremanje Regionalnog centra strojarstva Sjever - TŠČ sa sjedištem u toj školi.

Premijer  Plenković  je izrazio zadovoljstvo što se na taj način velika financijska sredstva ulažu u obrazovanje, posebice u strukovno područje.

U Hrvatskoj postoji 25 strukovnih škola koje djeluju kao regionalni centri. Stalno smo ustrajni u jačanju poveznice obrazovanja i potreba u poduzetništvu i gospodarstvu. Upravo ta mogućnost da ove škole mogu dobit novu opremu, koristiti inovativne metode poučavanja, nove smještajne kapacitete za učitelje i učenike, više prakse i stalne edukacije učitelja, to je sve dodana vrijednost mjera i politika. Na to možemo bit ponosni jer su vidljivi iskoraci, rekao je premijer.

Inače, osim za školu u Čakovcu, ugovori su dodijeljeni i za Medicinsku školu u Bjelovaru i Medicinsku školu u Varaždinu, za rekonstrukciju dvorca Opeka za potrebe Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi te Elektrotehničku i prometnu školu u Osijeku. Ukupna vrijednost projekta je 166 milijuna kuna.

Osim ugovora za centre kompetentnosti, uručeno je i 186 stipendija učenicima Tehničke škole, Graditeljske škole i Gospodarske škole u Čakovcu.

Na dodjeli stipendija Plenković je istaknuo kako je u samo nekoliko godina učinjen golem pomak i napredak u broju stipendija i njihovim iznosima.

"Kada gledate broj učeničkih stipendija koji je bio dodijeljen u školskoj godini 2014./2015., bilo ih je 291 u iznosu od 1,7 milijuna kuna. U školskoj godini 2018./2019. dodijeljeno je 2968 stipendija i 26,7 milijuna kuna. To je velik iskorak", istaknuo je Plenković.

Divjak: Regionalni centri kompetentnosti samo su jedan dio reforme strukovnog obrazovanja,

Uz premijera u Čakovcu su bili ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

 Ministrica Divjak je rekla da je prije godinu i pol Ministarstvo donijelo odluku o osnivanju 25 centara kompetentnosti u svim hrvatskim županijama, i to iz pet prioritetnih područja." Veseli me da smo već sad došli do točke gdje potpisujemo ugovore i dodjeljujemo sredstva", rekla je te dodala da u drugom dijelu potpisivanja slijede ugovori za edukaciju, izradu novih programa te dodatno opremanje tako da svaka škola može povući do 80 milijuna kuna.

Regionalni centri kompetentnosti samo su jedan dio reforme strukovnog obrazovanja, koja teče usporedno s kurikularnom reformom općeg obrazovanja. Ministrica Divjak je istaknula da se "prvi dio odnosi na reformu samih kurikuluma, a drugi je veliki projekt dualnog obrazovanja".

"U eksperimentalnim programima imamo 451 učenika, a ide se i dalje. To su programi gdje učenici uče kod poslodavca, a u manjoj mjeri u školi, i to je jedan novi model za naše strukovno obrazovanje", rekla je Divjak i dodala kako se u treći dio reforme, centre kompetentnosti, ulaže 1,3 milijarde kuna, a uz 25 škola centara vezano je još 117 škola u Hrvatskoj.

Ministar Horvat podsjetio je na dodjelu stipendija prije tri i pol godine, kada se krenulo sa 189 stipendija, dvostruko manje nego danas, a financirale su se isključivo iz državnog proračuna. Istaknuo je da je danas situacija bitno drugačija uz više od 4200 pripremljenih ugovora s iznosom od 18 tisuća kuna. Naveo je da ulaganje u području obrazovanja iznosi više od milijardu kuna.

"Ovo nije projekt Ministarstva znanosti i obrazovanja, nije projekt Ministarstva rada, nije projekt Ministarstva fondova EU. Ovo je sinergijski efekt institucija Vlade RH, i to prijateljstvo i ta sinergija dovela nas je do toga da mi danas znamo da će u ovu i sljedeću školsku godinu u ovaj projekt iz strukturnih fondova EU biti investirano 250 milijuna kuna, rekao je Horvat.

Ministar Aladrović je rekao kako će ta ulaganja omogućiti učenicima i odraslim polaznicima strukovnog obrazovanja kvalitetno učenje uz rad. Najavio je i financijska sredstava koja bi trebala unaprijediti rad s djecom s teškoćama u razvoju.

 Kako bi djeci s teškoćama u razvoju osigurali mogućnost školovanja, kroz treću fazu natječaja za pomoćnike u nastavi, osiguran je iznos od više od 300 milijuna kuna kako bi se osiguralo zapošljavanje 2600 pomoćnika u nastavi - pojasnio je Aladrović.

Zadovljan dodijeljenim ugovorom za Tehničku školu u Čakovcu je ravnatelj Dražen Blažeka, no, kako je istakno, dodijeljena sredstva moraju i opravdati te je istaknuo problem manjka kvalitetnog kadra.  Ono što mene posebno interesa je tko će u tim novoobnovljenim prostorima raditi. U svim strukovni školama veliki je problem nedostatak kvalitetnih kadrova, istaknuo je ravnatelj Blažek.

 

 

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater