ZAGREB

ZSE: U mirnom trgovanju Crobexi blago rastu peti dan zaredom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na Zagrebačkoj su burzi u petak ujutro Crobex indeksi blago porasli, peti dan zaredom, a trguje se mirno dok se čekaju izvješća koja će pokazati koliko je koronakriza utjecala na gospodarstvo.

 Crobex indeks bio je oko 10,20 sati u plusu 0,10 posto, na 1.628 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,16 posto, na 1.008 bodova.

 Oba indeksa rastu peti dan zaredom, pa se kreću na najvišim razinama od prve polovice ožujka.

 Zahvaljujući tome, Crobexi su na putu znatnih dobitaka treći tjedan zaredom, i to za otprilike 3,5 posto.

 Redovni promet dionicama iznosio je do 10,20 sati oko 1,9 milijun kuna, otprilike 500 tisuća više nego jučer u ovo doba.

 Najveći promet, oko 610 tisuća kuna, ostvaren je dionicom Ingre, pri čemu joj je cijena skočila više od 8,5 posto, na 5,70 kuna.

 S prometom od oko 420 tisuća kuna slijedi dionica Valamar Riviere, koja je poskupila 1,1 posto, na 27 kuna.

 Dionicom Arena Hospitality grupe ostvaren je, pak, promet od oko 295 tisuća kuna, a cijena joj stagnira na 266 kuna.

 Dionici Optima telekoma cijena je, pak, pala 2 posto, na 5,92 kune, uz promet od oko 165 tisuća kuna.  

 Niti jednom drugom dionicom zasad nije ostvaren promet veći od 100 tisuća kuna.

U fokusu podaci o BDP-u

 U fokusu ulagača bit će danas makroekonomski pokazatelji. Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom tromjesečju ove godine, a analitičari su podijeljeni u procjenama je li gospodarstvo nastavilo rasti ili je, po prvi put nakon šest godina, palo.

 Od šest analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih troje očekuje rast gospodarstva između 0,5 i 1 posto, a troje pad između 0,5 i 4 posto.

 Pokažu li se procjene o rastu točne, bio bi to najsporiji rast od kraja 2014. Padne li BDP, bit će to prvi pad od polovice iste godine.

 Osim o BDP-u, u petak će DZS objaviti izvješća o prometu u trgovini na malo i industrijskoj proizvodnji u travnju, a zbog paralize gospodarskih aktivnosti u tom mjesecu uslijed širenja koronavirusa, očekuje se oštar pad.

 Već u ožujku promet u maloprodaji potonuo je za 7 posto na godišnjoj razini, što je najveći pad od 2010. godine, dok je industrijska proizvodnja pala peti mjesec zaredom, za gotovo 5 posto.


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini