ZAGREB

ZSE: Očekuje se nastavak mirnog trgovanja, stagnacije Crobexa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje mirno trgovanje, kao i dan prije, jer nema vijesti koje bi mogle značajnije potaknuti tržište, pa bi Crobex indeksi mogli stagnirati.

 Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuju danas stagnaciju Crobexa.

 Crobex indeks oslabio je jučer 0,17 posto, na 1.581 bod, a Crobex10 za 0,48 posto, na 981 bod.

 Među sektorskim indeksima najviše je na gubitku bio turistički, za 2,4 posto, dok je jedino u plusu bio prehrambeni, za 0,2 posto. 

 Redovni promet dionicama iznosio je 4,5 milijuna kuna, što je za 3,7 milijuna manje nego jučer. 

 „Jučerašnje trgovanje na Zagrebačkoj burzi zaključeno je korekcijom važnijih dioničkih indeksa, uz skromnu trgovinsku aktivnost. Samo dva izlistana izdanja trgovana su milijunskim prometima“, kaže Mišo Kalajžić, voditelj službe brokerskog poslovanja u OTP banci.

 Najveći promet, 1,12 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Valamar Rivijere, čija je cijena pala 1,9 posto, na 25,5 kuna.

 Milijunski promet ostvaren je i dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena skliznula 0,6 posto, na 166 kuna.

 S prometom od 448 tisuća kuna slijedila je dionica Saponije, koja je poskupila više od 8 posto, na 266 kuna, pa je među likvidnijima bila najveća dobitnica.

 Ta je tvrtka jučer izvijestila da je u prvom tromjesečju ostvarila 6 posto veće poslovne prihode, 215 milijuna kuna. Za toliko su porasli i poslovni rashodi, dosegnuvši 204,4 milijuna kuna. Neto dobit kompanije porasla je 24 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 7,9 milijuna kuna.

 Jučer se trgovalo s ukupno 30 dionica, pri čemu je 9 ostvarilo rast cijene, a 15 pad, dok se cijene 6 dionica nisu mijenjale. 

 „Za danas očekujemo nastavak stagnacije dioničkih indeksa, dok ni po pitanju prometa ne bi trebalo biti značajnijih odstupanja“, kaže Mišo Kalajžić.

 A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,08, dok je frankfurtski DAX porastao 1,34, a pariški CAC 0,87 posto.

 „Na europskim burzama prevladavao je pozitivan sentiment. Oporavak cijene nafte na robnim tržištima, te očekivanja ulagača kako će se gospodarstva početi konkretnije oporavljati od recesije, uzrokovane pandemijom koronavirusa, bili su razlogom rasta dioničkih indeksa“, kaže Mišo Kalajžić.

 I na Wall Streetu je jučer vladalo dobro raspoloženje. Dow Jones porastao je 1,52 posto, dok je S&P 500 skočio 1,67, a Nasdaq indeks 2,08 posto.

 „Pored rasta cijene nafte, kao glavnog 'okidača' optimizma na tržištu, ulagači su pozitivnim ocijenili i jučerašnje izjave američkog ministra financija Stevena Mnuchina i predsjednika Feda Jeromea Powella. U njihovim izlaganjima, između ostalog, istaknuto je kako američka vlada i Fed razmatraju dodatne mjere za pojedine sektore gospodarstva koji su najteže pogođeni krizom“, zaključuje Mišo Kalajžić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater