TRAŽE ZAŠTITU

ZAUSTAVITE OTVORENI LOV NA POTROŠAČE! Mreža potrošača Hrvatske uputila otvoreno pismo Vladi

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


U Vladi je 24. listopada održan sastanak o pripremi Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. Sve društvene i ekonomske krize do sada su rješavali i nosili na svojom leđima potrošači, pa tako i trenutnu koronakrizu, a zasigurno će tako biti u nastupajućoj galopirajućoj recesiji. To je razlog zašto Mreža potrošača Hrvatske upozorava da Europska komisija deklarira da je politika zaštite potrošača jedna od prioritetnih politika EU, a činjenica je nažalost da Republika Hrvatska nema Nacionalne strategije politike zaštite potrošača.

- Trenutni trogodišnji Nacionalni program zaštite potrošača (NPZP) ni u kom slučaju se ne može poistovjetiti sa državnom strategijom jer to bi trebao biti Operativni plan provedbe politike zaštite potrošača. Kako te hrvatske politike nema, tako je jasno da NPZP predstavlja samo esej Službe za zaštitu potrošača Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Posljedica takvog stanja su neselektivne ovrhe potrošača, nekontrolirano trgovanje dugom potrošača, te jačanje administracije kao neproizvodnog sektora u odnosu na potrošače i proizvođače. Užasavajuća je posljedica da trgovačko-bankarski lobi definira i određuje prava potrošača. Osim toga, predstavnika potrošača nema u državnim savjetodavnim tijelima, a u Nacionalnom vijeću za zaštitu potrošača je jedna predstavnica udruga potrošača od 27 članova, što jasno govori o brizi za potrošače i njihova prava u Hrvatskoj, upozoravaju iz Mreže.

Napominju da je nužno da potrošači kao najbrojnija interesna skupina, jer to su svi građani, bez iznimke, imaju Nacionalnu Strategiju koja će ih štititi, jer se u suprotnom događa da za kršenje prava potrošača ne odgovara nitko, a potrošači moraju poštivati svoje obaveze.

- Pozivamo Vas javno, gospodo iz Vlade Republike Hrvatske da se žurno kreira Nacionalna strategija zaštite potrošača kako u predstojećoj recesiji ne bi nastao otvoren slobodni lov na potrošače, čime bi se pokrivale loše političke odluke i promašene investicije, poručuju iz Mreže potrošača.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of