LUXEMBOURG

Višak u robnoj razmjeni EU-a sa svijetom poskočio u lipnju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Višak u robnoj razmjeni Europske unije i eurozone sa svijetom snažno je porastao u lipnju, odražavajući osjetno blaži pad izvoza nego u prethodnom mjesecu, pokazali su u petak podaci europskog statističkog ureda.

Izvoz robe iz EU-a pao je u lipnju za 9,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje a uvoz 12,8 posto, utvrdio je Eurostat.

U svibnju izvoz je na godišnjoj razini potonuo 30 a uvoz 26,0 posto.

Višak u robnoj razmjeni EU-a sa svijetom poskočio je u lipnju na 20,7 milijardi eura, sa svibanjske 7,1 milijarde eura. U prošlogodišnjem lipnju iznosio je 17,5 milijardi eura. 

Vrijednost robne razmjene unutar EU-a pala je 6,4 posto.

Robni izvoz iz eurozone smanjen je u lipnju 10,0 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje a uvoz 12,2 posto.

U svibnju izvoz je potonuo 30 a uvoz 26,7 posto.

Višak u robnoj razmjeni eurozone sa svijetom poskočio je u lipnju na 21,2 milijarde eura, s 9,4 milijarde eura koliko je iznosio u svibnju. U lipnju 2019. godine iznosio je 19,4 milijarde eura.

Vrijednost robne razmjene unutar eurozone smanjena je 7,3 posto.

Dvoznamenkasti pad izvoza i uvoza u prvoj polovini godine

U prvih šest ovogodišnjih mjeseci izvoz robe iz EU-a pao je 12,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje a gotovo isti postotni pad zabilježen je i u stavci uvoza. 

Time je EU u prvoj polovini godine zabilježio višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 74,1 milijardu eura. U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosio je 81,5 milijardi eura.

Vrijednost robne razmjene unutar EU-a pala je 12,7 posto.

Robni izvoz iz eurozone pao je u prvoj polovini godine 12,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje a uvoz 12,9 posto.

Time je eurozona u prvoj polovini godine bilježila višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 85,9 milijardi eura. U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosio je 95,8 milijardi eura.

Vrijednost razmjene unutar eurozone pala je 13,6 posto, pokazuju podaci Eurostata.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater