LUXEMBOURG

Pad robnog izvoza iz EU-a i eurozone dodatno produbljen u kolovozu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pad robnog izvoza iz Europske unije i eurozone dodatno je produbljen u kolovozu a snažno je potonuo i uvoz, pokazale su u petak procjene Eurostata, odražavajući narušenu domaću i inozemnu potražnju u vrijeme pandemije koronavirusa.

Izvoz robe iz EU-a u kolovozu je pao za 14 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec a uvoz 15,6 posto, pokazalo je izvješće Eurostata.

U srpnju je izvoz potonuo 11,3 a uvoz 16 posto.

Višak u robnoj razmjeni EU-a sa svijetom time je u kolovozu više nego prepolovljen u odnosu na srpanj i iznosio je 11,3 milijarde eura. U prošlogodišnjem kolovozu iznosio je 10,6 milijardi eura.

Vrijednost robne razmjene unutar EU-a pala je 4,2 posto.Robni izvoz iz eurozone smanjen je u kolovozu za 12,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje a uvoz 13,5 posto. U srpnju izvoz je pao 10,4 a uvoz 14,3 posto.

Višak u robnoj razmjeni eurozone sa svijetom također je gotovo prepolovljen, na 14,7 milijardi eura. U kolovozu 2019. iznosio je 14,4 milijarde eura.

Vrijednost robne razmjene unutar eurozone smanjena je 4,6 posto.

Dvoznamenkasti pad u prvih osam mjeseci 2020.

U razdoblju od siječnja do kolovoza izvoz robe iz EU-a pao je 12,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje a uvoz 13,4 posto.

Time je EU u prvih osam ovogodišnjih mjeseci zabilježio višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 111,1 milijardu eura. U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosio je 112,3 milijarde eura.

Vrijednost robne razmjene unutar EU-a pala je 11,2 posto.

Robni izvoz iz eurozone pao je u istom razdoblju 12,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje rasdoblje a uvoz 13,1 posto.

Time je eurozona u prvih osam mjeseci bilježila višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 127 milijardi eura. U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosio je 133,7 milijardi eura.

Vrijednost razmjene unutar eurozone pala je 12,3 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of