LUXEMBOURG

Pad europskog robnog izvoza produbljen u srpnju - Eurostat

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Pad robnog izvoza iz Europske unije i eurozone produbljen je u srpnju, pokazali su u srijedu podaci Eurostata, održavajući kontinuirano snažan utjecaj mjera suzbijanja pandemije koronavirusa na međunarodnu robnu razmjenu.

Izvoz robe iz EU-a u srpnju je pao za 11,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje a uvoz 16 posto, utvrdio je Eurostat.

U lipnju izvoz je na godišnjoj razini potonuo 9,6 a uvoz 12,8 posto.

Višak u robnoj razmjeni EU-a sa svijetom poskočio je u srpnju na 25,8 milijardi eura, s lipanjskih 20,7 milijardi eura. U prošlogodišnjem srpnju iznosio je 20,2 milijarde eura.

Vrijednost robne razmjene unutar EU-a pala je 7,4 posto.

Robni izvoz iz eurozone smanjen je u srpnju 10,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje a uvoz 14,3 posto.

U lipnju je izvoz pao za 10 a uvoz za 12,2 posto.

Višak u robnoj razmjeni eurozone sa svijetom porastao je na 27,9 milijardi eura, s 21,2 milijarde eura koliko je iznosio u lipnju. U srpnju 2019. godine iznosio je 23,2 milijarde eura.

Vrijednost robne razmjene unutar eurozone smanjena je 8,6 posto.

Mjere suzbijanja epidemije Covida 19 i u srpnju su snažno utjecale na međunarodnu robnu trgovinu, konstatira europski statistički ured.

Dvoznamenkasti pad u prvih sedam mjeseci

U razdoblju od siječnja do srpnja izvoz robe iz EU-a pao je 12,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje a uvoz 13,1 posto.

Time je EU u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci zabilježio višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 99,7 milijardi eura. U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosio je 101,8 milijardi eura.

Vrijednost robne razmjene unutar EU-a pala je 11,9 posto.

Robni izvoz iz eurozone pao je u istom razdoblju 12,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje a uvoz 13,1 posto.

Time je eurozona u prvih sedam mjeseci bilježila višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 113 milijardi eura. U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosio je 119,3 milijardi eura.

Vrijednost razmjene unutar eurozone pala je 13,5 posto, pokazuju podaci Eurostata.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum