(Hina/EPA)
Petogodišnji projekt Integra Lika 2020 završen je u utorak konferencijom na Plitvičkim jezerima, a rezultati pokazuju da se može ostvariti i ono za što se vjerovalo da je nemoguće u Lici kao najrjeđe naseljenom području Republike Hrvatske, priopćeno je u utorak.
Projekt Intergra Lika 2020 osmišljen je u Lokalnoj akcijskoj grupi (LAG-u) Lika, s ciljem brendiranja Like kao destinacije zaštićenih područja i gastro-destinacije. Unutar projekta osnovana je Poljoprivredna zadruga Lika coop koja okuplja lokalne proizvođače i njihove proizvode plasira na tržište.
Destinacija Lika obuhvaća šire zemljopisno područje od postojećih administrativnih granica Like - osim Ličko-senjske županije i dijelove Zadarske i Karlovačke županije.
Sudionici projekta podsjećaju kako je poznato da su cijela Lika i morska strana Velebita neponovljiva prirodna cjelina s tri nacionalna parka, parkom prirode, pećinskim parkom, parkom biosfere i nizom drugih prirodnih fenomena s bogatom bioraznolikošću.
Gotovo 60 posto toga područja nalazi se u europskoj ekološkoj mreži Natura 2000, što doprinosi glasu o besprijekornoj čistoći i iznimnom okusu hrane, a kako bi se stvorila prepoznatljivost osmišljen je destinacijski certifikat kvalitete Lika Quality za 160 proizvoda s 59 OPG-ova.
Taj jedinstveni sustav certificiranja i brendiranja obuhvaća mliječne proizvode poput ličkog škripavca koji je u postupku stjecanja EU zaštite zemljopisnog podrijetla. Tu su i ličke rakije, med, razni džemovi kao i mesni proizvodi, primjerice meso lokalnog goveda buše.
Osim prehrambenih proizvoda, u sustavu Lika Quality su i brojni suveniri. Lička kapa jedan je od njih.
Brendiranje destinacije povjereno je lokalnom turističkom klasteru.