ZAGREB

U inkubatoru Poslovne inteligencije BIRD do inovacija umjetne inteligencije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Informatička tvrtka Poslovna inteligencija u utorak je službeno u Zagrebu otvorila inkubator BIRD za umjetnu inteligenciju, strojno učenje i analitiku podataka, koji na 450 metara kvadratnih prostora startup-ovima iz Hrvatske i svijeta nudi uvjete za razvoj i plasman rješenja iz tih tehnologija.

Prvih šest startup timova u taj su inkubator ušli i počeli raditi početkom ove godine, za kada je bilo planirano i otvaranje, a koje je odgođeno za početak veljače zbog više potresa u Hrvatskoj oko Nove godine, kazao je na otvaranju inkubatora predsjednik Uprave Poslovne inteligencije Dražen Oreščanin.

Otvaranje je održano online putem, a ne iznoseći pritom investiciju u prostor Oreščanin je objasnio da je naziv BIRD skraćenica od dugogodišnjeg brenda Poslovne inteligencije za mlade talente "Business Intelligence Research & Development" (pod kojim su danas poslovno aktivni u Velikoj Britaniji i Austriji) te da je to prvi hrvatski inkubator za timove i projekte umjetne inteligenciju, strojnog učenja i analitike podataka.

Porast zanimanje za umjetnu inteligenciju ili AI (artificial intelligence) u Hrvatskoj je u ožujku 2020. doveo do osnivanja udruge CroAI, koja je okupila mnoge tvrtke, među kojima i Poslovnu inteligenciju, koja se, kako je dodao, odlučila pokrenuti inkubator.

"Cilj nam je da osim za hrvatske to bude inkubator za startup-ove i iz regije, Europe i svijeta koji razvijaju rješenja AI, te već sada među prvih šest timova imamo i jedan primjerice iz Indije. Želimo da AI rješenja iz ovog inkubatora i iz Hrvatske odlaze na globalnu mapu, a osim toga, ovo je i doprinos Poslovne inteligencije široj zajednici", istaknuo je Oreščanin.

Dodao je da će startup timovi u inkubatoru imati podršku domaćih i stranih mentora-stručnjaka, a jedini uvjet za ulazak u inkubator je da je umjetna inteligencija ključni element u razvoju ideja, kao i da odbor inkubatora ocijeni da pojedini startup odgovara onome što se tu radi, nakon čega slijedi šest mjeseci inkubacije u kojima se početna ideja ili prototip proizvoda razrađuje do spremnosti za investiciju i izlazak na tržište.

Oreščanin je otkrio i da se timovi koji su već u inkubatoru bave različitim primjenama umjetne inteligencije, od kreiranja platforme za rješavanje kardiovaskularnih bolesti i agenta za turizam do beskontaktnog plaćanja za drive-in uz korištenje automobilskih registracija, i drugog.

Podršku inkubatoru tijekom online otvaranja dali su i predstavnici nekoliko domaćih i inozemnih fondova rizičnog (venture) ulaganja, raznih domaćih IT tvrtki te udruge CroAI, a voditelj inkubatora Željko Krizmanić dodao je da su povezani i sa Algebra LAB-om te Poduzetničkim centrom Krapinsko-zagorske županije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of