MOSKVA

AI upozorava na ozbiljne posljedice širenja koronavirusa na ruske zatvore

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Amnesty International izrazio je u utorak zabrinutost zbog „katastrofalnih posljedica” mogućeg širenja epidemije koronavirusa na ruske zatvore, pozivajući ruske vlasti da smanje broj zatvorenika, ponajprije onih koji čekaju da im počne suđenje.

Human Rights Watch prošli je tjedan također upozorio na prenapučenost zatvora u Rusiji kao velik problem u slučaju pojave epidemije novog koronavirusa.

„Ako vlasti ne uvedu hitne zaštitne mjere, pandemija Covida-19 mogla bi pogoditi ruske zatvore s katastrofalnim posljedicama”, upozorila je u priopćenju Natalia Prilucjaka, analitičarka Amnesty Internationala za Rusiju.

Po njezinu mišljenju, „sadašnje stanje ruskog zatvorskog sustava (...) izlaže zatvorenike većem riziku od zaraznih bolesti”, navodeći „prenapučenost, lošu ventilaciju, lošu zdravstvenu skrb i neodgovarajuće sanitarne instalacije”.

Po organizaciji Amnesty International, 9000 od 519.600 ruskih zatvorenika muškarci su stariji od 60 godina, posebice ugroženi virusom.

Organizacija kritizira također što se „gotovo 97.000 zatvorenika nalazi u centrima za privremeni pritvor, gdje su uvjeti opasniji, ponajviše zbog prenapučenosti”.

AI poziva ruske vlasti da razmotre kako bi se moglo smanjiti zatvorsku populaciju u zemlji.

Po zadnjim službenim podacima, Rusija ima 2337 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom i 17 umrlih.

U zadnja 24 sata zabilježeno je 500 novih slučajeva zaraze i osmero mrtvih, što je do sada rekord. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum