LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europske burze u plusu na početku tjedna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na europskim burzama vodeći indeksi ojačali su u ponedjeljak prijepodne, nakon oštrog pada u petak, dok investitiori prate objave financijskih izvješća kompanija i čekaju nove  makroekonomske pokazatelje kako bi procijenili kakvi su izgledi za recesiju.

Paneuropski Stoxx 600 indeks bio je oko 10 sati u plusu 0,8 posto, oporavivši se tako od gubitaka zabilježenih u petak, izazvanih boljim od očekivanja izvješćem o zaposlenosti u SAD-u, koji je izazvao zabrinutost da će Fed nastaviti s agresivnim monetarnim zatezanjem.

Istodobno, londonski Ftse indeks bio je u plusu 0,14 posto, na 7.450 bodova, frankfurtski DAX za 0,64 posto, na 13.660 bodova, a pariški CAC za 0,68 posto, na 6.616 bodova.

Dionice kompanija poput rudarskih, tehnoloških i automobilskih, koje su u petak bile na najvećem udaru prodaja, početkom ovoga tjedna predvode po rastu cijena.

Nakon objavljenog izvješća o 528 tisuća novih radnih mjesta otvorenih u SAD-u u srpnju, što je bilo više od očekivanja i 19. mjesec zaredom da broj zaposlenih raste, fokus investitora postupno se premješta na
podatke o inflaciji, koji bi trebali biti objavljeni u srijedu.

Među pojedinačnim dionicama, po dobitku za 3,3 posto najviše se ističe francuska komunalna kompanija Veolia, koja je potvrdila da će prodati Suezovo britansko poslovanje australskoj Macquarie grupi za 2,4 milijarde eura.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks u ponedjeljak je ojačao 0,26 posot, na 28.249 bodova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter