LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europske burze nastavile bilježiti gubitke

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Europske burze u utorak su nastavile bilježiti gubitke, pod utjecajem smanjenog apetita investitora za rizik koji je zahvatio globalna tržišta zbog sve više znakova usporavanja globalnog gospodarstva, kao i jačanja geopolitičkih napetosti između SAD-a i Kine.

Paneuropski Stoxx 600 indeks bio je oko 10 sati u minusu 0,7 posto, pri čemu je većina dioničkih sektora bila u minusu, kao i svi najvažnijiji burzovni indeksi.

Tako je londonski Ftse indeks oslabio 0,21 posto, na 7.398 bodova, frankfurtski DAX za 0,79 posto, na 13.372 boda, a pariški CAC za 0,29 posto, na 6.418 bodova.

Nastavlja se tako njihovo klizanje već drugi dan kolovoza, nakon što su europske burze u srpnju zabilježile najbolju mjesečnu izvedbu još od studenoga 2020. godine.

Europske burze prate negativni sentiment zabilježen noćas na Wall Stretu, kao i jutros u Aziji, gdje su zabilježeni znatniji cjenovni padovi, posebice na kineskim burzama, uslijed jačanja geoolitičkih tenzija nakon što je predsjednica američkog donjeg doma Kongreda Nancy Pelost stigla u posjet Tajvanu.

Vezano uz taj posjet, službeni Peking upozorio je da kineska vojska "neće sjediti besposleno" te da će "čuvati kienski suverenitet i teritorijalni integritet". Kina, naime, taj otok s demokratski izabranom vlašću smatra svojim otcijepljenim dijelom.

U međuvremenu, u ponedjeljak objavljeni PMI indeksi o industrijskoj aktivnosti u SAD-u, Kini i Europi redom su upozorili na gospodarsko usporavanje, što je razbudilo strahove investitora od recesije, dok središnje banke zaoštravaju monetarne politike kako bi suzbile rekordnu inflaciju.

Financijska izvješća ostaju i dalje ključni okidač za ketanje cijena pojedinačnih dionica. Tako je dionica austrijske Raiffeisen banke poskupila jutros 5,5 posto nakon što je banka izvijestila o rastu polugodišnjeg neto profita.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks završio je trgovanje u utorak u minusu od 1,42 posto, na 27.594 boda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom