LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europske burze pale nakon tri dana rasta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica pale, nakon tri dana rasta, jer su ponovno oživjela strahovanja od recesije, a u fokusu ulagača bit će i poruke čelnika središnjih banaka.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,7 posto, nakon tri dana rasta.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,40 posto, na 7.293 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,97 posto, na 13.103 boda, a pariški CAC 0,58 posto, na 6.050 bodova.

Nakon što je nekoliko dana vladao optimizam zbog nade u ubrzanje rasta kineskog gospodarstva, jutros su na tržištima ponovno zavladala strahovanja od recesije.

U fokusu ulagača bit će danas poruke čelnice Europske središnje banke Christine Lagarde i predsjednika Feda Jeromea Powella, koji će sudjelovati u raspravi na godišnjem skupu ECB-a.

I na azijskim su burzama cijene dionica pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,30 sati bio u minusu 1,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 0,9 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu skliznule između 0,9 i 2,1 posto.

Jučer su ti indeksi osjetno porasli jer je Kina olabavila pravila vezana uz restrikcije usmjerene na suzbijanje covida-19, što je potaknulo nadu u ubrzanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

No, već su jutros indeksi izgubili sve te dobitke jer je ulagače obeshrabrio jučerašnji oštar pad cijena dionica na Wall Streetu.

Dow Jones skliznuo je 1,6 posto, dok je S&P 500 potonuo 2, a Nasdaq indeks gotovo 3 posto, nakon izvješća o padu povjerenja američkih potrošača.

Naime, izvješće Conference Boarda pokazalo je da je indeks povjerenja potrošača pao na najnižu razinu od veljače prošle godine, dok su podaci o kratkoročnim očekivanjima dosegnuli najpesimističniju razinu u gotovo 10 godina.

To znači da bi ubuduće mogla oslabiti potrošnja, najvažniji pokretač rasta američkog gospodarstva. Zbog toga su ponovno oživjela strahovanja od recesije.

„Tržište se dobro držalo dok nisu objavljeni podaci o povjerenju potrošača. S obzirom da su slabi, ulagači su odmah krenuli s prodajom dionica”, objašnjava Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.

Prošloga su tjedna burzovni indeksi na najvećoj svjetskoj burzi snažno porasli, što je potaknulo nadu ulagača da je rasprodaja dionica završena. No, čini se da je to bila samo korekcija cijena, nakon njihova oštrog pada prethodnih mjeseci.

Tržište je već mjesecima pod pritiskom jer zbog visoke inflacije američka središnja banka agresivno povećava kamatne stope, a najavila je i daljnje podizanje kamata, s obzirom da se inflacija kreće na najvišim razinama u 40 godina.

A to će usporiti rast gospodarstva, pa možda čak izazvati recesiju.

Do kraja drugog tromjesečja preostalo je još samo par dana, a sva tri najvažnija indeksa na putu su gubitaka drugi kvartal zaredom, što nije zabilježeno od 2015. godine.

Pritom je S&P 500 indeks na putu najvećeg gubitka u prvom polugodištu još od 1970. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of