LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Dolarov indeks ispod najviše razine u više od godinu dana

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Tečaj dolara oslabio je u četvrtak prema  šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima te je tako ispod najviših razina u više od godinu dana, pritisnut slabljenjem prinosa na američke državne obveznice.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, oko podneva se kretao na oko 93,80 bodova, oslabivši 0,3 posto u odnosu na zatvaranje tržišta dan ranije.

Tečaj eura oko podneva je stajao 1,1613 dolara, ojačavši gotovo 0,2 posto u odnosu na zatvaranje trgovanja u srijedu. I britanska funta je ojačala prema dolaru, za oko 0,4 posto, na 1,3715 dolara, dok je dolar ojačao 0,16 posto prema jenu, na 113,41 jena.

Dolar tako slabi drugi dan zaredom prema košarici valuta, prateći slabljenje prinosa na ključne 10-godišnje američke obveznice, koji su danas oko podneva iznosili 1,558 posto te tako ostali ispod najviše razine u četiri mjeseca, koju su zabilježili u utorak.

Dolarovu indeksu, koji je u utorak zabilježio najvišu razinu u više od godinu dana od 94,563 boda, podršku su pružala u posljednje vrijeme sve izraženija očekivanja da će američka središnja banka Fed poduzeti korake u smjeru normalizacije monetarne politike i brže nego su tržišta dosad očekivala. No, povukao se s tih razina, unatoč tome što je zapisnik sa zadnje sjednice Feda, objavljen u srijedu, potvrdio da će najava početka smanjenja kupnji obveznica vjerojatno započeti u ovoj godini.

U fokusu tržišta i dalje je jačanje inflacije, posebno nakon što su najnoviji podaci iz Kine pokazali rekordan rast proizvođačkih cijena u rujnu. Osim toga, najnoviji podaci američkog ministarstva rada pokazali su solidan rast potrošačkih cijena u SAD-u u rujnu, a očekuje se i da će one vjerojatno dalje rasti zbog naglog porasta cijena energenata i time potencijalno pojačati pritisak na Fed da brže krene ka normalizaciji monetarne politike.

Zapisnik s rujanske sjednice Feda također je, naime, pokazao da sve više dužnosnika brine da bi visoka inflacija mogla potrajati.

Radi daljnjih smjernica u vezi vremenskog okvira u kojem će Fed početi smanjivati monetarne poticaje, tržišta će danas pratiti najnovije podatke s američkog tržišta rada o tjednim zahtjevima za naknadu nezaposlenima te one o kretanju proizvođačkih cijena u SAD-u.

Na tržištima kriptovaluta, vrijednost bitcoina nakratko je dosegnula novu najvišu razinu u pet mjeseci od 58.550 dolara, nakon čega se stabilizirala na oko 57.570 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum