ZAGREB

Startup EazyOil pobjednik hrvatskog natjecanja PowerUp! Challenge

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


EazyOil, automatski sustav naplate za benzinske postaje koji radi preko očitanja registracijske oznake vozila, proglašen je EIT InnoEnergy startupom godine u Hrvatskoj, koju će predstavljati na međunarodnom finalu u poljskom Krakovu.

EIT InnoEnergy natjecanje PowerUp! Challenge organizira u 24 zemlje srednje i istočne Europe već šestu godinu zaredom, a ove godine se prijavilo ukupno 425 tvrtki u ranoj fazi razvoja, izvijestili su u petak organizatori.

U Hrvatskoj je ove godine u finalu sudjelovalo šest odabranih startupova, a odabrani hrvatski predstavnik, startup EazyOil, na međunarodnom velikom finalu u lipnju će se natjecati za novčane nagrade od 50 tisuća, 10 tisuća ili pet tisuća eura, dok će najboljem biti ponuđena i dodatna investicija EIT InnoEnergy-a te nagrade partnera poput Amazon Web Services, Revolut ili SpeedUp Group, ističu organizatori, uz napomenu da je natjecanje prvi put održano online.

Nagradu publike osvojio je startup eAgrar, sustav koji omogućuje praćenje stanja poljoprivrednih usjeva temeljeno na IoT uređajima i naprednoj obradi podataka, te dojavljuje informacije o mogućoj pojavi bolesti, mraza ili potrebi za navodnjavanjem.

EIT InnoEnergy je investicijski fond kojeg podržava i Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), pri čemu ulaže u inovacije u svakoj fazi razvoja, od učionice do krajnjeg kupca, a kako navode, diljem Europe okupljaju inovatore i industriju, diplomante i poslodavce, istraživače i poduzetnike, poduzeća i tržišta, s naglaskom na održivu energiju.

Hrvatski partner natjecanja je Invento Capital Partners, čiji osnivač Dalibor Marijanović ističe da je PowerUp! Challenge izvrsna prilika za hrvatske startupove koji se žele predstaviti investitorima, a dobar primjer je i prošlogodišnji pobjednik hrvatskog finala, AMPNet, koji je osigurao investiciju od 150 tisuća eura.

Partner natjecanja je i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), a InnoEnergy PowerUp već nekoliko godina financira i podupire kroz projekt Europska poduzetnička mreža.

"Na taj način dajemo konkretnu podršku razvoju novih inovativnih ideja i rješenje iz područja obnovljive energije, pametnih tehnologija i mobilnosti", kaže v.d. ravnatelja sektora za razvoj i podršku korisnicima HAMAG-BICRO-a Mate Kovač.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini