primjena novog zakona

NISU PLATILI NAKNADU DVIJE GODINE: Sredinom prosinca iz Upisnika se briše 8.551 jahta i brodica 

| Autor: Hina
Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)

Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)


Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u srijedu je objavilo da će sredinom prosinca po službenoj dužnosti provesti postupak brisanja jahti i brodica iz Upisnika brodova - brisat će 8.551 jahtu i brodicu, čiji vlasnici ili korisnici dvije godine uzastopno nisu platili naknadu za sigurnost plovidbe i zaštitu mora od onečišćenja. 

Postupak brisanja jahti i brodica od strane lučkih kapetanija i ispostava lučkih kapetanija po službenoj dužnosti, u slučajevima ne plaćanja naknada za sigurnost plovidbe i zaštitu mora od onečišćenja, dvije godine uzastopno, omogućen je izmjenama Pomorskog zakonika, podsjeća se u priopćenju. 

Ministarstvo će postupak brisanja provesti 15. prosinca ove godine, a broj brodica i jahti koje će se tim postupkom obrisati iz Upisnika brodova je 8.551.

Na internetskoj stranici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, na Elektroničkoj oglasnoj ploči upisnika brodova, objavljen je popis imena i/ili oznaka svih jahti i brodica upisanih u postojeći upisnik za koje Ministarstvo nema evidentiranu uplatu za 2019. i 2020. godinu. 

Početni popis objavljen je u kolovozu ove godine i uredno ažuriran na tjednoj bazi prema zaprimanju uplata, navodi se u priopćenju.

"S obzirom na određeni broj uplata, a koje nisu plaćene prema zadanim podacima za plaćanje naknade za sigurnost plovidbe i zaštitu mora od onečišćenja, postoji mogućnost da će se i za takve jahte i brodice provesti postupak brisanja po službenoj dužnosti. U takvoj situaciji potrebno je dostaviti dokaz o plaćanju kako bismo utvrdili i proveli uplatu te poništili rješenje o brisanju po službenoj dužnosti. Ako vlasnik podnese zahtjev za upis tako brisane jahte ili brodice, mora proći proceduru prvog upisa koji uključuje i obavljanje tehničkog pregleda", podsjećaju iz Ministarsstva mora, prometa i infrastrukture.

Jahte i brodice koje imaju evidentirane hipoteke i založna prava brisat će se protekom tri mjeseca od dostavljene obavijesti prema vjerovnicima koje su im već i upućene, napominje se u priopćenju.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uspostavilo je Upisnik brodova Republike Hrvatske, kao jedinstveno mjesto upisa svih pomorskih objekata hrvatske državne pripadnosti, čime se napustio dotadašnji sustav višestrukih upisnika i očevidnika koji su vođeni na razini lučkih kapetanija i ispostava lučkih kapetanija te pojedinih vrsta pomorskih objekata.

Krajem 2020. godine započet je i postupak sređivanja podataka u Upisniku brodova. Također, kako bi se u potpunosti uredili podaci o pomorskim objektima i vlasnicima pomorskih objekata, Zakonom o izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika propisao se čitav niz novih odredbi koje se odnose na upis pomorskih objekata te sređivanje podataka o pomorskim objektima i vlasnicima pomorskih objekata, podsjećaju iz Ministarstva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater