LAVOV

Zasijana ozima pšenica u Ukrajini u dobrom stanju - pomoćnik ministra

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zasijana ozima pšenica u dobrom je stanju i Ukrajina će ove godine imati dovoljno kruha, poručio je u srijedu navečer zamjenik ministra poljoprivrede Taras Džoba.

Ukrajina spada među vodeće svjetske proizvođače i izvoznike žitarica, a ukrajinski analitičari kažu da bi zbog ruske invazije ovogodišnja žetva mogla biti znatno slabija budući da je zasijana manja površina.

"Što se tiče novog uroda - zasijana ozima pšenica uistinu je u dobrom stanju i, unatoč teškoćama u kojima se obavljaju poljski radovi, Ukrajina će imati kruha", rekao je Džoba u priopćenju.

"Naravno, izvozni potencijal značajno je narušen ratom, što će dovesti do poskupljenja", dodao je pomoćnik ministra.

Poljoprivredna konzultantska kuća APK-Inform objavila je ovoga tjedna da bi zbog ruske invazije površina zasijana jarim žitaricama u Ukrajini ove godine mogla biti smanjena za 39 posto, na 4,7 milijuna hektara.

Ukrajina je prošle godine proizvela rekordnih 86 milijuna tona žitarica, uz zasijanih 7,7 milijuna hektara jarih žitarica.Predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je prošlog tjedna da ovog proljeća treba zasijati što veće površine, podsjeća Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter