DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

Proizvođačke cijene u ožujku porasle na mjesečnoj i godišnjoj razini

| Autor: Hina
Milivoj MIJOŠEK

Milivoj MIJOŠEK


Proizvođačke cijene u hrvatskoj industriji u ožujku su porasle za 0,9 posto na mjesečnoj razini, dok su na godišnjoj razini porasle za 2,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Pritom su cijene na mjesečnoj razini na domaćem tržištu bile više za 0,6 posto, a na inozemnom tržištu za 1,3 posto.

Na godišnjoj su razini, pak, cijene na domaćem tržištu porasle za 2,3 posto, a na inozemnom za 2,2 posto.

Isključe li se cijene energije, proizvođačke su cijene u industriji u ožujku u odnosu na veljaču bile više za 0,2 posto, dok su u odnosu na ožujak 2018. više za 0,4 posto. 

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u ožujku su, prema mjesecu ranije, porasle cijene energije za 3,5 posto, intermedijarnih proizvoda 0,2 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,3 posto te kapitalnih proizvoda za 0,1 posto.

Cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju se nisu mijenjale.

Na godišnjoj su razini, pak, proizvođačke cijene energije porasle za 8,7 posto, intermedijarnih proizvoda za 1,1 posto te trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,7 posto.

Istodobno su cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju i cijene kapitalnih proizvoda ostale na istoj razini.

Promatrano prema djelatnostima, na mjesečnoj su razini cijene u rudarstvo i vađenju porasle za 0,6 posto, u prerađivačkoj industriji za 1,1 posto, dok su cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji te u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša ostale na istoj razini.

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju porasle 14,7 posto, u prerađivačkoj industriji za 1,9 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 1,8 posto, a u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 0,4 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater