LUXEMBOURG

Hrvatska u rujnu među zemljama EU-a s najvećim rastom proizvođačkih cijena u industriji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatska je u rujnu bila među zemljama EU-a s najvećim rastom proizvođačkih cijena u industriji dok su Europska unija i eurozona bilježile njihov skromni rast, pokazalo je u utorak izvješće europskog statističkog ureda.

U 28-članoj EU i eurozoni proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u rujnu 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su pale 0,4 odnosno 0,5 posto.

Glavni je razlog stabilizacije cijena u rujnu bio energetski sektor, s rastom proizvođačkih cijena na mjesečnoj razini za 0,2 posto u EU te 0,5 posto u eurozoni. U prethodnom su mjesecu potonule za 1,5 posto u EU te za 1,9 posto u eurozoni.

Ako se isključi energetski sektor, proizvođačke su cijene na oba područja stagnirale u odnosu na prethodni mjesec.

Među zemljama EU-a najveći rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini bilježila je u rujnu Grčka, za 1,2 posto.

Slijede Mađarska, s rastom cijena za 0,7 posto, te Belgija i Hrvatska gdje su uvećane za po 0,5 posto. U kolovozu su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj pale 0,3 posto u odnosu na srpanj.

Najveći je, pak, pad cijena u rujnu zabilježila Latvija, za 1,3 posto. Slijede Cipar i Danska s padom proizvođačkih cijena na mjesečnoj razini za 0,8 odnosno 0,7 posto.

Energetski sektor uteg za cijene na godišnjoj razini

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u EU u rujnu pale 0,7 posto, nakon 0,3-postotnog pada u mjesecu ranije.

U eurozoni su potonule 1,2 posto, najsnažnije u tri godine. U kolovozu su smanjene 0,8 posto.

Glavni je razlog pada cijena u industriji u cjelini bio energetski sektor, s padom cijena za 5,7 posto u EU, te 6,1 posto u eurozoni.

Kada se isključe energenti, proizvođačke su cijene u industriji EU-a porasle 0,7 posto, te za 0,4 posto u proizvodnom sektoru eurozone.

Najviše su u EU i u eurozoni na godišnjoj razini u rujnu porasle proizvođačke cijene u sektoru kapitalnih dobara, za 1,6 posto.

Među zemljama EU-a najveći je rast cijena na godišnjoj razini u rujnu zabilježila Bugarska, za 4,5 posto. Slijede Rumunjska, sa 4,2 posto te Mađarska, s 2,4 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u rujnu na godišnjoj razini pale za 0,2 posto, nakon pada od 0,3 posto u prethodnom mjesecu.

Najveći je pad cijena na godišnjoj razini bilježila Danska, za četiri posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum