DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

Proizvođačke cijene porasle na mjesečnoj, a pale na godišnjoj razini

| Autor: Hina
Hina

Hina


Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u rujnu ove godine su porasle u odnosu na kolovoz za 0,2 posto, dok su u odnosu na rujan prošle godine niže za 0,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

Tako je na godišnjoj razini nastavljen pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda drugi mjesec za redom, nakon pada u kolovozu za 0,3 posto, u rujnu za 0,4 posto. 

Po podacima DZS-a, proizvođačke su cijene, isključe li se cijene energije, na mjesečnoj razini više za 0,2 posto, a na godišnjoj su više za 0,7 posto. 

Na mjesečnoj su razini, u rujnu u odnosu na kolovoz, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu porasle za 0,5 posto, dok su na godišnjoj, u rujnu ove u odnosu na rujan prošle godine, niže za 0,2 posto. 

Na inozemnom su tržištu proizvođačke cijene industrije na mjesečnoj razini ostale na istoj razini, a na godišnjoj su niže za 0,7 posto. 

Statistički podaci prema glavnim industrijskim grupacijama pokazuju da su u rujnu u usporedbi s kolovozom najviše porasle proizvođačke cijene energije, za 0,4 posto. Na mjesečnoj su razini proizvođačke cijene intermedijarnih i netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasle za po 0,2 posto, a za po 0,1 posto su porasle proizvođačke cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju i kapitalnih proizvoda. 

Na ukupan pad proizvođačkih cijena industrije na godišnjoj razini su, pak, utjecale proizvođačke cijene energije, koje su u rujnu ode u odnosu na rujan prošle godine niže za 4,3 posto. Kod ostalih se glavnih industrijskih grupacija bilježi rast proizvođačkih cijena na godišnjoj razini, i to kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,2 posto, intermedijarnih proizvoda za 0,5 posto, kapitalnih proizvoda za 0,3 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 posto. 

Podaci prema djelatnostima pokazuju da su na mjesečnoj razini proizvođačke cijene u prerađivačkoj industriji te opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji porasle za po 0,3 posto. U opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša proizvođačke su cijene ostale na razini iz prethodnog mjeseca, dok su u rudarstvu i vađenju u rujnu u odnosu na kolovoz pale za 0,6 posto. 

Na godišnjoj su razini najviše, za 4 posto, porasle proizvođačke cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, a porasle su i u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša, i to za 0,6 posto. Nasuprot tomu, najviše su u rujnu ove u odnosu na rujan prošle godine pale proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju, za 10 posto, dok su za 0,6 posto pale u prerađivačkoj industriji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum