PARIZ

Proizvođač Peugeota PSA povećao prihode u 2019. zahvaljujući skupim terencima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Francuski proizvođač automobila PSA Group izvijestio je u srijedu o blagom rastu prihoda u 2019. godini zahvaljujući prodaji skupih terenaca a za 2020. najavljuje pad na europskom tržištu.

Francuska kompanija smanjila je troškove u nabavi dijelova nakon akvizicije Opela i Vauxhalla, što im je omogućilo da u 2019. povećaju operativnu maržu na 8,5 posto.

Prihodi su im prošle godine porasli jedan posto, na 74,7 milijardi eura, zahvaljujući prodaji skupljih modela terenaca, koja je amortizirala manji ukupni broj prodanih vozila, i uvođenju novog modela Citroena C5 Aircrossa.

To im je pomoglo da zabilježe bolje rezultate od konkurenata, poput Renaulta, koji su zbog općeg smanjenja potražnje bilježili niže prihode i dobit, primjećuje Reuters.

U 2020. PSA očekuje 3-postotno smanjenje prodaje na europskom tržištu, daleko najvećem za grupu. Paralelno bi im spajanje s Fiat Chryslerom trebalo omogućiti proboj na sjevernoameričko tržište markama poput Jeepa.

Dvije su tvrtke u prosincu prošle godine dogovorile spajanje, kojim će nastati četvrti proizvođač automobila u svijetu, kako bi se lakše nosile s tržišnim previranjima i troškovima proizvodnje vozila manje štetnih po okoliš. Fiat također očekuje bolje rezultate u ovoj godini od većine konkurenata.

Koronavirus i dalje nepoznanica

Izvršni direktor PSA grupe Carlos Tavares naglasio je na konferenciji za novinare da su obje kompanije u dobroj formi i dobro pozicionirane da se zajedničkim snagama nose s izazovima na tržištu.

Ova će im godina ipak donijeti i probleme, uključujući širenje koronavirusa koji je paralizirao proizvodnju u Kini i pogodio njihov lanac opskrbe.

PSA napominje da je još uvijek teško procijeniti posljedice epidemije. Najavili su da će njihove tvornice u Wuhanu, epicentru epidemije, ponovno biti otvorene sredinom ožujka.

Prošle su godine u KIni bilježili 700 milijuna eura gubitka i otpisa, uz pad prodaje i najavu povlačenja iz zajedničkog ulaganja s kineskim proizvođačem Chongqin Changan Automobileom.

Kompanija još nije postigla uspjeh u Aziji, zaključio je Tavares, dodajući da će epidemija vjerojatno poništiti naznake poboljšanja u proteklim mjesecima.

„U siječnju su se stvari taman krenule nabolje a onda se pojavio koronavirus”, izjavio je čelnik PSA grupe, dodajući da u Kini planiraju „ofenzivu” u segmentu električnih vozila. Pojedinosti nije naveo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum