TOKIO

Japansko gospodarstvo snažno palo na kraju 2019.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Japansko gospodarstvo zabilježilo je u četvrtom tromjesečju 2019. najveći pad u više od pet godina zbog podizanja stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) i smrtonosnog tajfuna.

U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca treće gospodarstvo svijeta smanjilo se 1,6 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, i to prije epidemije koronavirusa u Kini, pokazali su u ponedjeljak objavljeni službeni podaci.

Time je prekinuto razdoblje četiri uzastopna tromjesečja rasta a pad je najsnažniji od drugog tromjesečja 2014. godine kada se gospodarstvo smanjilo za 1,9 posto.

Posljednja tri prošlogodišnja mjeseca obilježili su podizanje stope PDV-a s osam na 10 posto i tajfun Hagibis koji je usmrtio više od 100 ljudi i prouzročio poplave diljem zemlje.

Tako je osobna potrošnja potonula 2,9 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je porasla 0,5 posto.

Ulaganja kompanija u nove tvornice i opremu smanjila su se 3,7 posto.

Uvoz je pao 2,6 posto, nakon 0,7-postotnog rasta u prethodnom tromjesečju. Izvoz je smanjen 0,1 posto.

Na godišnjoj razini japansko je gospodarstvo u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju pao 6,3 posto.

Epidemija novog koronavirusa u Kini najavljuje nove probleme, kao što pokazuje anketa Kyodo Newsa. Prema rezultatima objavljenim prošlog vikenda, čak 82,5 posto ispitanika strahuje od negativnog utjecaja epidemije na japansko gospodarstvo.

Krajem prošlog tjedna Međunarodna agencija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) procijenila je da bi Japan u prvom ovogodišnjem tromjesečju zbog pada broja kineskih putnika mogao zabilježiti pad prihoda u turizmu za 1,29 milijardi dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater