ZAGREB

Pojednostavniti inovacijski sustav, birokraciju i evaluaciju - konferencija

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Treba pojednostaviti inovacijski sustav, birokraciju i evaluaciju projekata, rekao je ravnatelj Instituta Ruđer Bošković David Matthew Smith na u ponedjeljak održanoj međunarodnoj konferenciji „Nacionalni inovacijski sustav - rješenje za globalne izazove“.

„Zapravo, to nije 'nuklearna znanost', jednostavno moramo pojednostaviti sustav, moramo pojednostaviti birokraciju, pojednostaviti i ubrzati evaluaciju projekata, ne treba biti genijalac za to“, rekao je Smith na konferenciji.

Pritom je pozvao da "za stol sjednu" znanstvena zajednica i privatni sektor te se dogovore što je kome potrebno.

"Uspješne priče možda su uspjele unatoč sustavu, a ne zbog sustava. I dalje postoji dosta prepreka u sustavu, a smatram da je naš posao da pokušavamo razumjeti koje su i potom ih ukloniti“, rekao je Smith.

Na pitanje novinara o tome imamo li i u kojem je stanju inovacijski sustav, ministar gospodarstva i održivog razvoja te supredsjedatelj Nacionalno inovacijskog vijeća Tomislav Ćorić kazao je kako je svaka inicijativa, pa i ova konferencija, dokaz da se u inovacijskom sustavu kontinuirano radi.

Kazao je kako ga posebno veseli to što je u programu Vlade jasno određeno povećanja izdvajanja za istraživanja i razvoj, uključujući i inovacije.

Najavio je da će država u idućem razdoblju, kao i većina europskih ekonomija, dobar dio financijskih omotnica posvetiti upravo financiranju projekata koji će morati imati inovacijsku komponentu.

"Globalna pandemija učinila je svjetsko gospodarstvo svjesnim toga da rješenja trebamo tražiti u istraživanju i razvoju", rekao je Ćorić dodajući kako su sve oči diljem svijeta upravo uprte u kompanije koje pokušavaju razviti cjepiva i ići u smjeru razvoja lijekova.

Međunarodna konferencija „Nacionalni inovacijski sustav – rješenje za globalne izazove“ ima za cilj promoviranje važnosti suradnje poslovnog sektora, znanstveno-istraživačke zajednice i tijela javne vlasti te istaknuti važnost rada na dugoročnom održivom nacionalnom inovacijskom sustavu.

Konferenciju podržavaju Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Hrvatska gospodarska komora, kao i mnogi drugi uvaženi predstavnici poslovne, znanstveno-istraživačke zajednice i medija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater