ZAGREB

EIT potiče inovacije i investicije u istraživanje i razvoj

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatska ima velik inovacijski potencijal, ali još nedovoljno prepoznat i iskorišten, u čemu joj može pomoći suradnja s Europskim institutom za inovacije i tehnologiju (EIT), koji je u ponedjeljak u Zagrebu organizirao svoju prvu konferenciju u Hrvatskoj.

Konferencija "EIT Awareness Day" u suorganizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, osim predstavnika EIT-a okupila je više od 200 domaćih i stranih sudionika - predstavnika državnih institucija, startupova i domaćih inovacijskih kompanija, kojima su predstavljene mogućnosti suradnje s EIT-om, kao i one za financiranje inovacija i njihove komercijalizacije.

Konferencija se održava u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, a posjetili su je ministri gospodarstva, poduzetništva i obrta te znanosti i obrazovanja Darko Horvat i Blaženka Divjak, koji su je otvorili zajedno s voditeljem hrvatskog predstavništva Europske komisije Ognianom Zlatevim.

On je naglasio da EK podržava rad EIT-a i sve drugo što u EU-u vodi k većoj inovativnosti i stvorenoj dodatnoj vrijednosti za gospodarstvo i zajednicu.

Ministar Horvat je EIT ocijenio važnom za prenošenje iskustava i znanja iz zemalja gdje je važnost inovativnosti, kako je kazao, puno prije prepoznata nego u Hrvatskoj.

"Na natječajima sredstva za inovacije dajemo poduzetnicima, a ne kao prije istraživačkim institucijama koje onda traže partnere u privatnom sektoru. Sada na to apliciraju sami poduzetnici i onda traže partnere u institutima i drugim znanstvenim institucijama. Dogodilo se ono što smo i očekivali - veliko zanimanje za alokaciju koju smo za to predvidjeli od 770 milijuna kuna. Imamo više od 200 novih inovativnih aplikacija koje idu i plasiraju investicije u istraživanje i razvoj, a treba nam otprilike više od dvije milijarde kuna da bismo natječaj zaključili", rekao je Horvat.

Dodao je da se razmišlja o relokaciji sredstava, kao i da je natječaj trajno otvoren te očekuje još prijava.

"Naša želja i namjera je, ako se planovi ispune, da 2,5 posto europskog prosjeka ulaganja u istraživanje i razvoj Hrvatskoj bude dosegljivo do 2025., a  već u 2018. imali smo rast tih investicija od 18 posto, što je pokazatelj da radimo nešto dobro. Očekujem da će i za 2019. kao i za ovu godinu statistiku biti slična tom porastu, a trenutno za inovacije imamo i natječaje u vrijednosti 1,5 milijardi kuna", kazao je ministar.

Ministrica Divjak ocijenila je pak da je konferencija EIT-a prilika da se vidi koje su mogućnosti da Hrvatska iskoristi pomoć i sudjelovanje u tom institutu, tim više što je u Hrvatskoj dosta inovacijskog potencijala, ali daleko od toga da ga se koristi u punoj mjeri.

"S EIT-om možemo napraviti iskorak, a i u razdoblju od 2021. do 2027. naglasak EU fondova će biti na dvije velike teme - za ulaganje u znanost, istraživanje i razvoj ići će 30 posto budžeta, a drugi je fokus na sva istraživanja koja se tiču zelenih tehnologija i borbe protiv klimatskih promjena, što Hrvatska također može iskoristiti", poručila je Divjak. Ocijenila je da suradnju sa EIT-om Hrvatska do sada nije ni približno iskoristila koliko je mogla.

Ravnatelj EIT-a Martin Kern rekao je da u Hrvatskoj primjećuje napredak u inovativnosti od ulaska u EU, kao i da Hrvatska ima puno talenata koji svojim inovacijama već osvajaju svijet.

"Talentima želimo omogućiti da se putem EIT-a bolje povežu i budu u dodiru s više od 1500 naših partnera i 50 inovacijskih čvorišta u Europi", poručio je Kern.

EIT djeluje od 2008. kao inicijativa EU-a za potpuno integriranje poslovanja, obrazovanja i istraživanja, uz poticanje razvoj dinamičnih paneuropskih partnerstava između vodećih sveučilišta, istraživačkih laboratorija i tvrtki. Zadnjih godina intenzivno se bavi inovacijama za prijelaz na ekonomiju bez ugljika, digitalnom transformacijom, prehrambenim inovacijama, zdravim životom, energetskom učinkovitišću i drugim temama.

Do sada je podržano više od 2.000 projekata, a ulaganja prikupljenih EIT projekata dosegnula su više od 1,5 milijardi eura i otvorila više od šest tisuće radnih mjesta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum