LONDON

Omikron poziva na oprez - Banka za međunarodne namire

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nova varijanta koronavirusa podsjetnik je financijskim dužnosnicima da moraju biti oprezni i pažljivo podešavati mjere, poručila je u ponedjeljak Banka za međunarodne namire (BIS). 

Omikron je već izazvao pad cijena dionica na vodećim svjetskim burzama i povećao neizvjesnost, navodi se u izvješću međunarodne financijske institucije sa sjedištem u Švicarskoj.

"Pojava omikrona pokazuje kako naš oprez ne bi smio popustiti", izjavio je novinarima Claudio Borio, direktor BIS-ova odjela za monetarnu i ekonomsku politiku.

"To je najnoviji podsjetnik da moramo biti oprezni", naglasio je Borio.

Još nije poznato kakve bi posljedice nova varijanta virusa mogla imati po zdravlje ljudi i po gospodarstvo, napominje Reuters.

Omikron bi kratkoročno mogao pojačati probleme u nabavnim lancima i njegov utjecaj na gospodarsku aktivnost u određenoj je mjeri neizbježan, posebno u prvom tromjesečju 2022. godine, upozorio je Borio.

Globalna financijska tržišta žele znati i hoće li jačanje inflacije potaknuti središnje banke vodećih gospodarstava, poput američkog Feda, Europske središnje banke i Bank of England da podignu kamatne stope, bilježi BIS u tromjesečnom izvješću. 

Uvjeti financiranja već su postroženi za mnoga gospodarstva u nastajanju, navodi BIS, prinosi na državne obveznice, posebno izvan azijskih gospodarstava u nastajanju, porasli su, a slabljenje valuta gospodarstava u nastajanju pojačalo je inflatorne pritiske.

"Zbog toga su kompromisi s kojima se središnje banke suočavaju nešto složeniji nego do sada", ističu, dodavši ipak da su kreatori monetarne politike već navikli na takve komplikacije.

Smatraju i da bi trebalo regulirati poslovanje investicijskih fondova kako ne bi izazivali nestabilnost u financiranju u slučaju kriza na tržištu. 

Države kasne s regulacijom hedge fondova, mirovinskih fondova, osiguravatelja i fondova na tržištu novca koji zajedno čine polovinu globalnih financijskih aktivnosti, upozoravaju u BIS-u.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini