ENERGETSKA KRIZA

NOVI VAL POSKUPLJENJA ENERGENATA?

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Jesen koja je pred nam poprilično je neizvjesna što se energenata tiče, a osim što se strahuje od nestašice plina zbog globalne situacije u svijetu, strahuje se i od cijena koje bismo mogli plaćati za plin, ali i ostale energente uslijed rata u Ukrajini, piše Net.hr.

Korisnici plina čiji je distributer tvrtka Ivkom-Plin d.o.o. na području grada Ivanca na sjeveru Hrvatske nedavno su ostali iznenađeni kada im je uz račune stigla jedna poprilično neugodna obavijesti. Naime, Ivkom-Plin d.o.o., obavijestio ih je da bi s 1.10.2022. cijene plina, nastave li koristiti njihove usluge, mogle drastično skočiti te su im sugerirali da ukoliko ne žele plaćati skupe račune, promijene distributera.

U protekloj plinskoj godini, navode u uvodu svoje obavijesti, uspjeli su omogućiti kućanstvima najpovoljnije uvjete opskrbe plinom, što su planirali i u sljedećim godinama. No, "trenutna situacija na tržištu plina uzrokuje veliku nestabilnost cijena koje su na današnji dan višestruko veće od naše dosadašnje cijene (okvirno 1,25 kn/m3 sa uključenom subvencijom Vlade RH)", navode nadalje.

"Zbog novonastale situacije vjerojatno Vam nećemo biti u mogućnosti ponuditi cijenu nižu od cijene plina u javnoj usluzi te Vas obavještavamo da bi naša cijena od 1.10.2022., prema sadašnjim cijenama na tržištu, mogla iznositi čak oko 15 kn/m3 sa uključenom subvencijom Vlade RH", stoji u obavijesti koju su zaprimili njihovi korisnici.

U daljnjem tekstu navode da kupci imaju pravo odabira žele li plin kupovati po reguliranim uvjetima od opskrbljivača u obavezi javne usluge ili slobodno na tržištu po tržišnim uvjetima od Ivkom-plina ili bilo kojeg drugog opskrbljivača plinom.

"Na našem distributivnom području opskrbljivač u vezi javne usluge je Gradska plinara Zagreb s cjenikom koji je javno objavljen na internetskim stranicama", kazali su, dodajući da bi njihova okvirna cijena do 31.3.2023. godine iznosila 3,3 kn/m3 sa uključenom subvencijom Vlade RH.

U nastavku obavijesti korisnicima su pojasnili kako mogu promijeniti svog opskrbljivača, a sudeći prema najavljenom povećanju građani će biti primorani prijeći na Gradsku plinaru Zagreb i biti sretni što će plaćati "samo" 164 posto više nego sada, odnosno 3,3 kune umjesto 1,25 koliko trenutno plaćaju.

Dođe li do ovog cjenovnog skoka, riječ je o povećanju od nevjerojatnih 1100%. Korisnici s kojima smo razgovarali, a koji su zaprimili ovu obavijest, kazali su nam da su ostali jako iznenađeni i šokirani ovim dopisom, a neki su odmah počeli razmišljati o promjeni opskrbljivača.

"Mislim da ću promijeniti distributera, ako zaista dođe do takvih cijena, računi će nam biti ogromni. Tko će to plaćati?", rekla nam je jedna čitateljica s kojom smo razgovarali, piše Net.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater