FRANKFURT

Njemački izvoz snažno pao u studenome

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemački izvoz snažno je pao u studenome 2019. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, pokazuju u četvrtak novi službeni podaci, odražavajući pritisak globalnih trgovinskih tenzija na najveće europsko gospodarstvo.

Njemačke su kompanije u studenome izvezle robu u vrijednosti 112,9 milijardi eura, što predstavlja pad za 2,9 posto u odnosu na isti mjesec godine ranije, objavio je statistički ured Destatis.

Uvoz je također pao, za 1,6 posto, na 94,6 milijardi eura.

Na mjesečnoj razini izvoz je smanjen 2,3 a uvoz 0,5 posto.

U prvih 11 mjeseci 2019. godine njemački je izvoz povećan neznatnih 0,7 posto, na 1.230 milijardi eura. Stopa rasta najslabija je u proteklih više godina.

Glavni je razlog te slabosti trgovinski rat Kine i SAD-a. Njegov utjecaj osjeća cijeli svijet, a posebno teško pogađa izvozno orijentirano njemačko gospodarstvo.

Spor Kine i SAD-a proizveo je u protekle gotovo dvije godine valove recipročnih carina. Napetosti su se u međuvremenu stišale nakon što su dva vodeća svjetska gospodarstva u prosincu sklopila parcijalni trgovinski sporazum, podsjeća dpa.

Njemačka savezna udruga za veletrgovinu, vanjsku trgovinu i usluge (BGA) nedavno je procijenila da je njemački izvoz prošle godine porastao mršavih 0,5 posto.

Dobra vijest iz industrije

Odvojeno je ministarstvo gospodarstva i energetike danas objavilo da je industrijska proizvodnja u studenome porasla 1,1 posto u odnosu na listopad kada je prema revidiranim podacima smanjena jedan posto.

Na godišnjoj razini pala je 2,6 posto.

Najviše je u studenome na mjesečnoj razini porasla proizvodnja u građevinskom i u sektoru investicijskih dobara, za 2,6 odnosno 2,4 posto.

Proizvodnja energije smanjena je 0,8 posto.

"Konjunkturna slabost u industriji još nije prevladana ali stabilizacija novih narudžbi i poboljšana poslovna očekivanja upućuju na pretpostavku da bi se industrijska konjunktura idućih mjeseci trebala poboljšati", procjenjuju u ministarstvu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum