BERLIN

Njemački izvoz porastao u listopadu zahvaljujući potražnji izvan EU-a

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemački izvoz neočekivano je porastao u listopadu, potaknut potražnjom izvan Europske unije koja je amortizirala pad narudžbi iz drugih članica eurozone, pokazali su u ponedjeljak objavljeni podaci državnog zavoda za statistiku.

Izvoz je u listopadu porastao 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, objavio je u ponedjeljak Destatis.

Uvoz je prema Destatisovim podacima stagnirao.

Time je sezonski prilagođen višak u trgovinskoj razmjeni Njemačke sa svijetom u listopadu porastao 7,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, na 20,6 milijardi eura.

Na godišnjoj razini njemački je izvoz u listopadu porastao posto 1,9 posto, potaknut 4,6-postotnim skokom potražnje iz zemalja izvan Europske unije.

Izvoz u ostale zemlje EU-a gotovo je stagnirao dok je izvoz u druge zemlje eurozone pao 0,9 posto.

Izvoz u zemlje EU-a koje nisu u sastavu eurozone porastao je 1,7 posto.

Uvoz je na godišnjoj razini pao 0,6 posto.

Povećanje njemačkog izvoza u listopadu potaknulo je nadu da će najveće europsko gospodarstvo izbjeći pad aktivnosti u četvrtom  tromjesečju, unatoč nizu negativnih ekonomskih pokazatelja objavljenih u proteklim tjednima. Tako je prošlotjedno izvješće ministarstva gospodarstva i energetike pokazalo pad novih narudžbi i industrijske proizvodnje u listopadu.

"Nakon prošlotjednih razočaravajućih podataka iz industrije, jutrošnji su podaci o trgovini donijeli određeno, i te kako potrebno olakšanje njemačkom gospodarstvu", konstatira Carsten Brzeski iz ING-a. 

Brzeski pritom upozorava da nema mjesta za pretjerani optimizam.

"Što se tiče predstojećeg razdoblja, kontinuirana suša u knjigama narudžbi snažan je argument protiv bilo kakvog optimizma", pojašnjava.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum