ZAGREB

Nema povećane prisutnosti teških metala u tlu potresom pogođenih područja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministarstvo poljoprivrede je u četvrtak izvijestilo da nema povećane prisutnosti teških metala u tlu potresom pogođenih područja te se poljoprivredna proizvodnja može nesmetano odvijati.

U priopćenju Ministarstva se navodi da je Centar za tlo Hrvatske agencije za poljoprivredu i  hranu (HAPIH) zaprimio zahtjev Stožera civilne zaštite za izlazak na teren stručnih osoba i uzimanje uzoraka tla na mjestima gdje su se pojavile likvefakcije tla.

Djelatnici Centra su uzeli uzorke tla te pijeska i mulja koji je izbacila voda na mjestima puknuća tla i rezultati provedenih analiza su pokazali da vrijednosti koncentracija ispitivanih teških metala nisu značajne te se poljoprivredna proizvodnja može nesmetano odvijati.

Vrijednosti koncentracija svih deset teških metala u tlu su ispod maksimalno dozvoljenih koncentracija teških metala u tlu prema pravilniku o zaštiti poljoprivrednog zemljišta od onečišćenja, navodi se u priopćenju.

"Ovim nalazima smo potvrdili naše pretpostavke da se poljoprivredna proizvodnja može nastaviti neometano odvijati, s obzirom za nosivost tla i ulazak mehanizacije i obrade, ali što je vrlo važno u ovom trenutku, i s obzirom na dobru sliku stanja tla vezano za nepostojanje značajne i opasne količine toksičnih tvari i teških metala", istaknuo je državni tajnik u Ministarstvo poljoprivrede i član Stožera za otklanjanje posljedica uzrokovanih potresom Tugomir Majdak. 

Lokalni stožeri, kako je rekao, su i dalje poljoprivrednicima na raspolaganju pri odlasku na njihova polja i oranice s obzirom na pojave vrtača, kao i djelatnici Ministarstva poljoprivrede.

Iz Ministarstva podsjećaju da je u ovom trenutku ustanovljena šteta na gospodarskim objektima kod 1.934 poljoprivrednih gospodarstva, mehanizacije i strojeva kod 218 PG-ova te na proizvodnim površinama kod 104 PG-ova.

Napominju i kako su djelatnici Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a na raspolaganju poljoprivrednicima na licu mjesta pri podnošenju zahtjeva na natječaj vrijedan 120 milijuna kuna, putem kojeg će moći sanirati poljoprivredno zemljište, izgraditi i/ili rekonstruirati objekt, popraviti i/ili nabaviti strojeve, mehanizaciju i opremu za poljoprivrednu proizvodnju, nabaviti domaće životinje i sadnice višegodišnjeg bilja, sve po ubrzanoj i pojednostavljenoj proceduri.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of