ZAGREB

Hrvatskoj ukinuta sva ograničenja nastala zbog klasične svinjske kuge

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministarstvo poljoprivrede u utorak je izvijestilo da su Hrvatskoj ukinuta sva ograničenja nastala zbog klasične svinjske kuge čime je omogućen nesmetani promet živih svinja, mesa svinja i proizvoda od mesa svinja unutar Hrvatske i EU.

Naredba o prestanku važenja naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja klasične svinjske kuge stupila je na snagu 27. prosinca, navode iz Ministarstva.

Hrvatska je tako izbrisana sa popisa zemlja članica EU u kojima su zbog izbijanja klasične svinjske na snazi bile stroge mjere ograničenja stavljanja u promet živih svinja i njihovih proizvoda s područja Vukovarsko-srijemske, Karlovačke, Sisačko-moslavačke i Brodsko posavske županije.

Time je, kako se navodi, omogućen nesmetan promet živih svinja, mesa svinja i proizvoda od mesa svinja unutar Hrvatske i EU.

U Ministarstvu kažu da je to rezultat dugogodišnje provedbe sveobuhvatnih veterinarskih mjera nadzora, kontrole i iskorjenjivanja te bolesti u populaciji domaćih i divljih svinja kojim je okončano desetogodišnje razdoblje nakon zadnje pojave klasične svinjske kuge u Hrvatskoj.

"Ovo je važan dokaz izuzetne organiziranosti i uspješnosti veterinarske struke u Hrvatskoj, koji garantira uspješno suočavanje i s budućim izazovima, od kojih svakako ističemo jedan od najopasnijih - afričku svinjsku kugu (ASK)", istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Zahvalila je dionicima sustava na ustrajnosti i suradnji u provedbi opsežnih mjera na terenu u odnosu na klasičnu svinjsku kugu, kao i na daljnjoj kvalitetnoj i angažiranoj provedbi preventivnih mjera u odnosu na afričku svinjsku kugu.

Iz Ministarstva navode kako se jedino provedbom svih propisanih mjera, posebno mjera biosigurnosti od strane posjednika, ali i veterinara, može učinkovito spriječiti unos virusa ASK na naše područje, a ranim otkrivanjem pojave bolesti spriječiti njeno daljnje širenje i time smanjiti negativne posljedice.

Jednako tako, u svrhu održavanja statusa Hrvatske kao zemlje slobodne od klasične svinjske kuge vrlo je važna daljnja kontinuirana provedba nadziranja ove bolesti i to pasivnog nadziranja putem isključivanja KSK u uginulih i bolesnih svinja (uključujući i kod pobačaja) te aktivnog nadziranja uzorkovanjem svinja sukladno Programu nadziranja klasične svinjske kuge, ističe se u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater