TROGIR

Na splitskom Trgovačkom sudu sutra prvo ročište u predstečajnom postupku nad Brodotrogirom dd

| Autor: Hina
CROPIX

Prvo ročište u predstečajnom postupku nad Brodotrogirom d.d.  radi ispitivanja tražbina zakazano je za srijedu na Trgovačkom sudu u Splitu, doznaje Hina u tom sudu.

Trgovački sud u Splitu je otvorio predstečajni postupak nad Brodotrogirom d.d. početkom travnja te je za povjerenika u tom postupku imenovao Zdravka Tešića iz Ogulina.

Rješenjem, koje je objavljeno na portalu e-oglasna, vjerovnici su bili pozvani da u roku od 21 dan prijave svoje tražbine nadležnoj jedinici Financijske agencije, a ročište radi ispitivanja tražbina održat će se sutra ,10. srpnja. 

Inače, Brodotrogir je 8. ožujka podnio prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka, ali je Sud tada zatražio dopunu jer nije bio dostavljen i plan restrukturiranja.  Taj je plan sada dostavljen i objavljen na e-oglasnoj, a pokazuje da je Brodotrogir d.d. u vlasništvu (95,24 posto) Kermas energije, tvrtke kojoj je vlasnik Danko Končar, te da je krajem veljače zapošljavao 84 radnika. 

Brodotrogir d.d. u stopostotnom vlasništvu ili 51-postotni udio ima u 12 tvrtki, a grupa zapošljava oko 700 radnika. 

Među najvažnijim tvrtkama kojima je stopostotni vlasnik Brodotrogir d.d. je Hrvatska brodogradnja Trogir d.o.o., u kojoj je i ostala brodograđevna djelatnosti. I Hrvatska je brodogradnja Trogir 20. ožujka predala Trgovačkom sudu zahtjev za otvaranje predstečajne nagodbe, ali je pozvana da taj prijedlog dopuni, i to financijskim izvješćima i planom restrukturiranja. 

Brodotrogir je prošao proces restrukturiranja u kojemu je Danko Končar i postao većinski vlasnik trogirskog škvera, a tim programom iz 2012. Brodotrogir d.d. je postao nositelj korporativnog upravljanja i preuzeo je samo uslužnu djelatnost za svoja povezana društva te troškove (npr. održavanja, energetike, računovodstveno-financijske, poslove zaštite, nadzora nad gradnjom, marketinga i sl.) vezane uz povezana društva. 

"Tvrtka Brodotrogir d.d. pokreće predstečajni postupak radi pristizanja nenaplativih potraživanja i nelikividnosti poslovanja te blokade poslovnog računa. Daljnja blokada računa uzrokovala bi dugoročnu nelikvidnost što bi nedvojbeno imalo dalekosežne negativne posljedice za nastavak poslovanja, a u konačnici bi vjerojatno dovelo i do prekida poslovanja, odnosno stečaja", navedeno je u planu restrukturiranja. 

Na dan predaje prijedloga za predstečaj, 8. ožujka račun Brodotrogira je bio u blokadi do 60 dana, uz iznos evidentiranih neizvršenih obveza od 4,03 milijuna kuna, podatci su iz plana.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini