ZAGREB

Ministarstvo poljoprivrede: OIE objavila - Hrvatska slobodna od bolesti plavog jezika

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na stranicama Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE) objavljena je samodeklaracija kojom se Republika Hrvatska proglašava slobodnom od bolesti plavog jezika, izvijestilo je u ponedjeljak Ministarstvo poljoprivrede.

Iz Ministarstva u objavi na svojim internet stranicama podsjećaju da je prvi slučaj infekcije virusom bolesti plavog jezika serotipom 4 u Hrvatskoj zabilježen u listopadu 2014. godine.

"S ciljem sprečavanja daljnjeg širenja te iskorjenjivanja bolesti, tijekom 2015. godine je započela obavezna kampanja cijepljenja svih goveda, ovaca i koza u Republici Hrvatskoj, na trošak državnog proračuna. S obzirom na petogodišnju izuzetno uspješnu kampanju cijepljenja te kontinuirano pojačano nadziranje bolesti u goveda, ovaca i koza, bolest nije potvrđena u RH od siječnja 2017. godine", navode iz Ministarstva.

Prenose i kako je, u skladu s poglavljem 1.6. i člankom 8.3.3. Koda Svjetske organizacije za zdravlje životinja, 29. svibnja 2020. godine prihvaćena objava samodeklaracije kojom se Republika Hrvatska proglašava slobodnom od bolesti plavog jezika od 1. siječnja 2020. godine.

"Objava samdeklaracije od strane OIE-a (Organisation Mondiale de la Sante Animal), kojoj je prethodila opsežna višegodišnja kontinuirana provedba veterinarskih mjera, još je jedan od dokaza uspješnog i predanog rada veterinarske struke u Republici Hrvatskoj kojim se uz zaštitu zdravlja nacionalnog stada doprinijelo i zaštiti zdravlja životinja na razini EU te omogućilo olakšano trgovanje živim životinjama u pogledu ove bolesti na tržištima drugih zemalja", zaključuje se u objavi Ministarstva poljoprivrede.

Bolest plavog jezika akutna je virusna nekontagiozna (ne prenosi se direktnim i indirektnim kontaktom), sezonska bolest ovaca i drugih preživača, a prenose je insekti. Nije utvrđeno da ljudi oboljevaju od te bolesti.

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater