PREDSJEDNIK NEZAVISNIH HRVATSKIH SINDIKATA

KREŠIMIR SEVER: Pritisak poslodavaca na Vladu je prevelik. Uvijek im se išlo na ruku, a PLAĆE U JAVNOM SEKTORU SE NE SMIJU REZATI

| Autor: Chiara BILIĆ
Krešimir Sever (Cropix)

Prema javnosti uvijek guraju istu tezu o realnom sektoru koji stvara plaće i prihode, kao da svi ostali rade u nekom nerealnom sektoru, ne rade i nisu zaradili svoje plaće. Istovremeno, isti ti poslodavci se prema svojim radnicima vrlo često ponašaju kao zločeste maćehe prema Pepeljugi. Hvala Bogu, ima poslodavaca koji su se u ovoj krizi izuzetno korektno postavili prema svojim radnicima. Nisu otpuštali, trude se zadržati radnike, organizirali su posao, kaže Sever

Nedavno najavljen nacrt izmjene Zakona o radu tijekom trajanja epidemije koronavirusa, kojim bi se suspendirala, odnosno suzila radnička i socijalna prava, naišao je sasvim očekivano na veliki otpor sindikata. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever drži da se u ovom trenutku ne smiju slati poruke razjedinjenja. Neumorno poziva na dijalog. Poslodavci trebaju, kaže, sjesti sa svojim sindikatima, radničkim vijećima i zajednički se dogovarati oko modela kojim će premostiti probleme.

„Ako nemaju ni sindikata, ni vijeća, trebaju sjesti s radnicima. Jer niti su sindikati nerazumni, niti su radnici nerazumni. Rješenje traži razgovor, a ne jednostrane odluke“,   poručuje Sever. On je uvjeren da bi radnici pristali na kompromise kada bi im poslodavac ukazao da nema otkud poslovati i ako, naravno, nije izvlačio novce sebi u korist. Zaposlenici koji bi u tim okolnostima tvrdoglavo kazali „Neka propadne poslodavac, propast ću i ja s njim“, mogli bi se, smatra Sever, izbrojati na prste jedne ruke.

- Premijer Andrej Plenković je u petak nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća rekao da će Vlada voditi intenzivne razgovore sa sindikatima i poslodavcima u daljnjem nastojanju da se smanje gospodarske i socijalne posljedice od krize nastale koronavirusom. Jesu li razgovori već započeli?

- Trenutno se ne vode nikakvi razgovori. Nije se trebalo niti očekivati da će se to dogoditi isti čas.

- Što onda očekujete u sljedećem razdoblju?

- Sasvim je sigurno da slijede neke nove mjere, kako za potporu gospodarstvu i poduzetnicima s jedne, tako s druge strane i za očuvanje radnih mjesta i plaća. To se očito negdje radi jer se očekuje da će se to ovih dana proslijediti prema poslodavcima i sindikatima, kada ćemo po tom pitanju i mi iznijeti svoje stavove.

- Zasad, dakle, niste involvirani u izradi tih mjera, no imat ćete prilike dati sud.

- Ne, nismo. Zbog toga smo i prigovorili kada su se donosile ove prve mjere za spas gospodarstva. Bili smo izviješteni i pozvani na taj sastanak na kojem su te mjere već praktički bile pripremljene. Tada su, međutim, vrlo jasno bili uključeni poslodavci.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini