AMSTERDAM

Kina oštro ograničila uvoz svinjetine iz Nizozemske zbog Covida 19

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Kina je gotovo u potpunosti obustavila uvoz svinjetine iz Nizozemske zbog širenja Covida 19 među radnicima velikih klaonica, objavila je u utorak nizozemska vlada.

Kina je u nedjelju zabranila uvoz mesa iz četiri vodeće nizozemske klaonice, priopćila je u utorak glasnogovornica nizozemske vlade Elise van den Bosch.

Razlozi zabrane nisu navedeni ali su se radnici u sve četiri klaonice nedavno zarazili koronavirusom, rekla je Van den Bosch.

„Kina očito pokušava utvrditi izvor drugog vala zaraze Covidom-19, koji je možda po njihovoj procjeni potekao od uvezenog mesa. No, ne postoje znanstveni dokazi da se virus može prenijeti hranom ili ambalažom", kazala je van den Bosch.

Većina su radnika u klaonicama u Nizozemskoj ali i u ostatku Europe migranti koji rade blizu jedni drugima i često dijele skučene stambene objekte. To je u proteklim mjesecima dovelo do velikog broja slučajeva zaraze koronavirusom u mnogim takvim objektima.

Četiri kompanije na koje se odnosi zabrana isporučuje većinu mesa u Kinu.

U Kinu je prošle godine izvezeno 299 tisuća tona nizozemske svinjetine ukupne vrijednosti 335 milijuna eura.

Nizozemska je vlada prema riječima glasnogovornice spremna surađivati ako kineska strana zatraži detaljnije inspekcije klaonica.

„U drugim europskim zemljama to je provedeno postavljanjem video nadzora. Bili bismo voljni surađivati ako nam se postavi takav zahtjev", kazala je Van den Bosch.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of