ODGOVOR NA TRUMPOVE POTEZE

AMERIČKI IZVOZ VISKIJA PAO zbog trgovinskih sukoba

| Autor: Hina
(Pixabay.com)

(Pixabay.com)


Američki izvoz viskija pao je u drugoj polovini prošle godine zbog viših carina koje su uveli trgovinski partneri SAD-a nakon što je američki predsjednik Donald Trump povisio carine na uvoz čelika i aluminija.

Kanada, Kina, Meksiko i EU uvele su prošle godine carine na uvoz američkog viskija i burbona u rasponu od 10 do 25 posto, što je rezultiralo padom izvoza američkog viskija za 11 posto u drugoj polovini 2018., pokazuje danas objavljeno izvješće Vijeća za destilirana alkoholna pića.

U prvih šest mjeseci 2018. izvoz viskija porastao je 28 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, djelomično i zato što su tvrtke poput Brown-Formana, proizvođača Jacka Danielsa, ubrzale postupak isporuke u inozemstvo, posebno u Europu, kako bi preduhitrile carine.

U drugoj polovini prošle godine izvoz u EU pao je za 13,4 posto, nakon 33-postotnog skoka u prvih šest mjeseci 2018.

EU je najveće inozemno tržište američkog viskija, s udjelom u ukupnom izvozu od gotovo 60 posto, prema podacima Vijeća za destilirana alkoholna pića. Prošle je godine Bruxelles uveo 25-postotnu carinu na američki viski, reagirajući na američko podizanje carina na uvoz čelika i aluminija iz Europe.

Početkom ožujka kompanija Brown-Forman priopćila je da je apsorbiranje troškova carina na ključnim europskim tržištima bio glavni razlog pada bruto marže u trećem fiskalnom kvartalu.

Najavili su također pad prodaje u 2019. godini ako europske carine ostanu na snazi.

U cijeloj 2018. američki izvoz viskija porastao je 5,1 posto, na 1,18 milijardi dolara, trostruko slabije nego u godini ranije.

„Šteta po američki izvoz viskija sve je veća - posrijedi je kolateralna šteta trenutnih globalnih trgovinskih sukoba”, istaknuo je glavni izvršni direktor Vijeća za destilirana alkoholna pića Chirs Swonger.

Ukupni je američki izvoz alkoholnih pića prošle godine porastao 9,5 posto, na 1,8 milijardi dolara, što je također slabiji rezultat od onog iz prethodne godine, pokazalo je izvješće.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater