ATENA

Grčka je umirovljenicima nezakonito snižavala mirovine - sud

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Grčka će umirovljenicima možda morati vratiti milijarde eura zbog nezakonito smanjenih mirovina u vrijeme financijske krize, pokazuje u utorak objavljen sažetak sudske presude.

Kako bi prevladala dužničku krizu, Grčka je od 2010. do 2015. dobila tri međunarodna financijska paketa koji su uključivali obavezu smanjenja državne potrošnje.

Proteklih godina vlada je u više navrata smanjivala državne mirovine kako bi mirovinski sustav bio održiv, objašnjava Reuters.

Tisuće umirovljenika čije su mirovine smanjene i do 50 posto podnijelo je sudske tužbe a najviši upravni sud presudio je da neka smanjenja u 2015. i 2016. godini nisu bila u skladu sa zakonom. Danas objavljen sažetak presude ne sadrži detalje. 

Državno vijeće tako u sažetku nije preciziralo odnosi li se odluka samo na umirovljenike koji su podnijeli sudske tužbe ili na svih 2,5 milijuna umirovljenika čije su mirovine smanjene.

Trošak povrata nezakonito sniženih mirovina mogao bi dosegnuti do tri milijarde eura, kaže stručnjak za radne odnose Kostas Bourlos.

"Moramo prvo vidjeti sve detalje odluke, tada ćemo odlučiti kakva će biti naša strategija", kazao je za Reuters neimenovani vladin dužnosnik.

Grčko gospodarstvo smanjit će se ove godine zbog pandemije Covida 19 od 7,5 do 10,5 posto. Za 10-godišnje krize smanjeno je za četvrtinu, podsjeća Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini