LUXEMBOURG/ZAGREB

Godišnja inflacija u eurozoni blago ubrzala u siječnju - Eurostat

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Godišnja inflacija u eurozoni blago je ubrzala u siječnju, uz podršku viših cijena hrane i energije, pokazuju u petak preliminarne procjene Eurostata. 

Godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u siječnju je iznosila 1,4 posto, kao i u istom mjesecu prošle godine, pokazalo je preliminarno izvješće Eurostata.

U prosincu 2019. iznosila je 1,3 posto.

Inflacija se tako uporno drži osjetno ispod ciljane razine u Europskoj središnjoj banci (ECB) "od nešto ispod dva posto".  

U prvom ovogodišnjem mjesecu najviše su porasle cijene svježe hrane, za 2,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, više-manje nepromijenjenim tempom u usporedbi s mjesecom ranije.  

Ubrzao je pak rast cijena energenata, na 1,8 posto, nakon što su u prosincu bile gotovo nepromijenjene na godišnjoj razini.

Rast cijena usluga blago je posustao, na 1,5 posto, nakon 1,8-postotnog u prosincu.

Kada se isključe oscilacijama podložne cijene hrane, alkoholnih pića, duhanskih proizvoda i energenata, temeljna je stopa inflacije u eurozoni u siječnju iznosila 1,1 posto, nasuprot 1,3 posto u mjesecu ranije, pokazuju procjene Eurostata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini