LUXEMBOURG

Inflacija u EU i eurozoni upola slabija u travnju; u Hrvatskoj cijene blago pale

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Godišnja inflacija u Europskoj uniji i eurozoni bila je u travnju gotovo upola slabija nego u ožujku a u Hrvatskoj cijene su pale prvi puta u tri i pol godine, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

Na razini Europske unije godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u travnju je iznosila 0,7 posto. U ožujku iznosila je 1,2 posto. 

Europski statistički ured blago je snizio procjenu inflacije u eurozoni u travnju, za 0,1 postotni bod, na 0,3 posto. U ožujku iznosila je 0,7 posto.

Europski statističari podsjećaju da je travanj prvi mjesec u kojem su sve zemlje EU-a uvele mjere suzbijanja pandemije koronavirusa.

Najveći uteg za inflaciju u zoni primjene zajedničke europske valute bile su cijene energije koje su u travnju pale 9,7 posto. U ožujku smanjene su 4,5 posto.

Najviše su pak porasle cijene svježe hrane, za 7,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Pad cijena u 13 zemalja EU-a

Ukupno je 13 zemalja EU-a u travnju bilježilo negativnu stopu inflacije u travnju. Najviše pale potrošačke cijene u Sloveniji, 1,3 posto. Slijedi Cipar s padom cijena za 1,2 posto, te Estonija i Grčka, gdje su bile 0,9 posto niže nego u prošlogodišnjem travnju.

Hrvatska je uz Portugal, Dansku i Latviju bilježila pad cijena za 0,1 posto u odnosu na prošlogodišnji travanj, mjereno HICP-om. Zadnji je puta Hrvatska bilježila pad cijena u listopadu 2016. godine. U ožujku ove godine stopa inflacije iznosila je 0,5 posto.    

Najveći rast cijena bilježila je u travnju Češka, za 3,3 posto. Slijedi Poljska s 2,9 posto te Mađarska s 2,5 posto.

U Njemačkoj, najvećem gospodarstvu eurozone, stopa inflacije iznosila je 0,8 posto.

U usporedbi s ožujkom godišnja je stopa inflacije u travnju bila niža u 26 zemlja EU-a a u Belgiji je bila nepromijenjena, utvrdio je Eurostat.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater