LUXEMBOURG

Godišnja inflacija u eurozoni ubrzala u prosincu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Godišnja inflacija u eurozoni ubrzala je u prosincu, potaknuta stabilizacijom cijena energenata i višim cijenama hrane, pokazale su u utorak procjene europskog statističkog ureda.

Godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila je u prosincu 1,3 posto, ponovo dosegnuvši razinu iz lipnja, izračunali su u Eurostatu.

U studenome iznosila je jedan posto.

U posljednjem prošlogodišnjem mjesecu cijene energenata gotovo su stagnirale nakon što su u studenome potonule 3,2 posto, najsnažnije u 2019. godini.

Cijene svježe hrane porasle su 2,1 posto, nakon 1,8-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Kada se isključe oscilacijama podložne cijene hrane, alkoholnih pića, duhanskih proizvoda i energenata, temeljna je stopa inflacije u eurozoni u prosincu iznosila 1,3 posto i bila je nepromijenjena u odnosu na studeni, pokazuju procjene Eurostata.

Izvješće će biti dobra vijest za Europsku središnju banku (ECB) koja srednjoročno cilja na stopu inflacije nešto ispod dva posto. U listopadu je ECB ponovo uveo poticajnu mjeru kupnje imovine kako bi podupro slabašni rast i inflaciju, pozivajući ujedno fiskalno konzervativne članice eurozone, poput Njemačke, da pojačaju potrošnju.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater