ZAGREB

DZS: Industrijska proizvodnja u veljači porasla 4 posto

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Hrvatskoj je u veljači industrijska proizvodnja porasla 15. mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na nastavak oporavka gospodarstva.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak da je industrijska proizvodnja u veljači porasla 2,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na veljaču prošle godine ojačala 4 posto.

To je brži rast nego u siječnju, kada je proizvodnja na godišnjoj razini porasla 3,5 posto, i već 15. mjesec zaredom kako raste.

Rast proizvodnje u veljači na godišnjoj razini zabilježen je u svih pet sektora, a najviše, za 11,5 posto, u proizvodnji kapitalnih proizvoda.

S rastom od 5,4 posto slijedila je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja energije porasla 3,9 posto.

Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je, pak, za 2,6, a proizvodnja intermedijardnih proizvoda za 1,3 posto.

U prva dva mjeseca ove godine industrijska je proizvodnja porasla 3,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Nastavak oporavka proizvodnje

Nakon što je u 2020. godini zbog koronakrize industrijska proizvodnja pala za 3,4 posto, u 2021. porasla je za 6,7 posto.

Podaci o nastavku rasta industrijske proizvodnje, kao i drugi makroekonomski podaci, ukazuju na daljnji oporavak gospodarstva na početku ove godine.

Nakon što je u 2020. godini zbog koronakrize bruto domaći proizvoda (BDP) pao oko 8 posto, u 2021. godini porastao je za 10,4 posto, najviše od kada DZS prati te podatke.

Rizici

No, ove bi godine rast proizvodnje mogao biti usporen zbog ekonomskih posljedica napada Rusije na Ukrajinu.

„Prema našim očekivanjima, pozitivni izgledi za ovu godinu, obzirom na geopolitička događanja, izloženi su negativnim rizicima. Oporavak inozemne potražnje mogao bi biti skromniji, obzirom na potencijalni nepovoljan utjecaj aktualnih geopolitičkih sukoba, odnosno ovisnost pojedinih hrvatskih važnijih trgovinskih partnera o Rusiji. S druge strane, učinak niske baze djelovat će u pozitivnom smjeru”, ističu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum