ZAGREB

DZS: Industrijska proizvodnja pala drugi mjesec zaredom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Hrvatskoj je u travnju industrijska proizvodnja na godišnjoj razini pala drugi mjesec zaredom, što ukazuje na usporavanje oporavka gospodarstva od koronakrize.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak da je industrijska proizvodnja u travnju pala 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na travanj prošle godine skliznula 1,3 posto.

Industrijska je proizvodnja tijekom oporavka od koronakrize rasla 15 mjeseci zaredom na godišnjoj razini, no taj je trend, koji je trajao od prosinca 2020. godine, u ožujku prekinut, a pad je zabilježen i u travnju.

Pad proizvodnje u travnju na godišnjoj razini zabilježen je u tri od pet sektora, a najviše, za 6,9 posto, u proizvodnji kapitalnih proizvoda.

S padom od 2,8 posto slijedila je proizvodnja energije, dok je proizvodnja intermedijardnih proizvoda skliznula 0,5 posto.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je, pak, za 6,1, a netrajnih proizvoda za 0,2 posto.

U prva četiri mjeseca ove godine industrijska je proizvodnja porasla 0,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

„Prema našim očekivanjima, skromna pozitivna stopa rasta za ovu godinu, obzirom na geopolitičke napetosti, izložena je negativnim rizicima. Oporavak inozemne potražnje bit će skromniji, obzirom na potencijalni nepovoljan utjecaj aktualnih geopolitičkih sukoba, odnosno ovisnost pojedinih hrvatskih važnijih trgovinskih partnera o Rusiji. S druge strane, učinak niske baze djelovat će u pozitivnom smjeru”, ističu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Usporavanje oporavka

Pad industrijske proizvodnje drugi mjesec zaredom pokazuje da se oporavak gospodarstva od koronakrize usporava.

Prošloga je tjedna objavljeno da je hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju porastao 7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Premda snažan, to je ipak sporiji rast nego u prethodnom tromjesečju, kada je BDP skočio 9,7 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini