ZAGREB

Dolar ojačao prema košarici valuta nakon dva tjedna pada

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna porasla, nakon dva tjedna pada, zahvaljujući rastu prinosa na američke državne obveznice i oštrom padu najvećih svjetskih burzi.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,5 posto, na 90,84 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao 1 posto, na 106,55 jena, najvišu razinu u šest mjeseci.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula 0,4 posto, na 1,2075 dolara.

U prvom dijelu tjedna dolar je bio pod pritiskom zbog najava da će američka središnja banka još dulje vrijeme održavati izuzetno labavu monetarnu politiku.

U izvješću Kongresu predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da je gospodarski oporavak u SAD-u neujednačen, daleko od završetka i ponovio da će Fed voditi vrlo popustljivu monetarnu politiku sve dok to bude potrebno i dok to omogućuje niska inflacija.

Powell je, također, kazao da bi moglo proći i više od tri godine prije nego što inflacija dosegne ciljane razine od oko 2 posto. Time je zapravo poručio da Fed planira zadržati niske kamatne stope barem do 2023. godine, kažu analitičari.

No, oporavak dolara uslijedio je u drugom dijelu tjedna, nakon što su prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice dosegnuli 1,614 posto, najviše razine u godinu dana.

To je povećalo privlačnost američke valute jer su zbog strahovanja ulagača od jačanja inflacije, a posljedično povećanja kamata prije nego što se očekivalo, oštro pale cijene dionica na svjetskim burzama.

Splasnula je sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama, pa su utočište za kapital potražili u investicijama koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena.

I dolar i jen smatraju se valutama-utočištima u koje investitori sklanjaju kapital u neizvjesnim vremenima, no jen obično slabi kada rastu prinosi na američke državne obveznice, dok dolar jača.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini