VALUTNA TRŽIŠTA

Dolar oslabio nakon smanjenja kamata američke središnje banke

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošloga tjedna oslabio prema košarici valuta jer je američka središnja banka smanjila kamate već treći put ove godine, a ako se rast gospodarstva nastavi i dalje usporavati, poduzet će i nove mjere.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,4 posto, na 97,25 bodova.

Pritom je tečaj eura prema dolaru porastao 0,8 posto, na 1,1165 dolara.

Dolar je oslabio i u odnosu na japansku valutu, za 0,4 posto, pa je njegova cijena skliznula na 108,20 jena.

Američka valuta našla se pod pritiskom nakon što su u srijedu na redovnoj sjednici čelnici Feda odlučili smanjiti ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,50 do 1,75 posto kako bi se podržao rast gospodarstva.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je na konferenciji za medije da vjeruje da je monetarna politika dobro pozicionirana, što upućuje na to da Fed ne kani dalje smanjivati kamate ako ne bude velikih promjena u gospodarskim izgledima.

Međutim, ako se rast gospodarstva nastavi usporavati, Fed bi mogao poduzeti daljnje monetarne mjere, smatraju analitičari.

„Dolar bi mogao ostati i dalje ranjiv, s obzirom da bi gospodarstvo moglo dodatno usporiti”, kaže Shaun Osborne. strateg u Scotiabank.

Prošloga je tjedna objavljeno da je bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a u trećem tromjesečju porastao za 1,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što predstavlja blago usporavanje u odnosu na 2-postotni rast u prethodnom kvartalu.

Premda je taj, kao i podatak o zapošljavanju u SAD-u prošloga mjeseca, bolji od očekivanja analitičara, oba podatka ipak upućuju na usporavanje rasta gospodarstva.

Dolar je oslabio i zbog toga što je nakon vijesti o napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine ojačala sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.

Kineska državna agencija Xinhua izvijestila je da su dvije zemlje postigle 'konsenzus o načelima' u vrlo konstruktivnim telefonskim razgovorima u petak, dok je Larry Kudlow, ekonomski savjetnik u Bijeloj kući, kazao da su dvije strane postigle velik napredak prema završetku prve faze trgovinskog dogovora, premda sporazum nije još 100 posto dovršen.

Stoga se ulagači nadaju da će uskoro biti završen trgovinski rat između dvije zemlje, koji traje 16 mjeseci i koje je rezultirao međusobnim nametanjem carina, što je izazvalo usporavanje rasta oba gospodarstva.

Jačanje eura zahvaljuje se, pak, odgodi brexita do 31. siječnja iduće godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini