ZAGREB

Dolar ojačao prema košarici valuta, euro oslabio

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna porasla, nakon pada tjedan dana prije, dok je euro oslabio jer je splasnula sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,6 posto, na 92,67 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,1 posto, na 110,05 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, za 0,55 posto, pa je cijena eura pala na 1,1810 dolara.

Ulagače zabrinjava rast broja novozaraženih koronavirusom u svijetu, što je posljedica ubrzanog širenja iznimno zaraznog delta soja.

To vodi do novih restriktivnih mjera, a potom i usporavanje oporavka gospodarstava. Zbog toga su ojačale valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što su švicarski franak i japanski jen.

"Okidač je promjena narativa na tržištu, strah od inflacije zamijenila je zabrinutost za rast", tumači Vasileios Gkionakis, analitičar u Bakque Lombard & Cie.

U fokusu ulagača bilo je i izvješće predsjednika Feda u Kongresu o gospodarskoj situaciji.

Čelnik američke središnje banke Jerome Powell otklonio je zabrinutosti zbog ubrzanog rasta cijena i naglasio da je najveće svjetsko gospodarstvo, unatoč oporavku, "još uvijek prilično daleko od razine" koja bi opravdala smanjenje monetarne potpore.

Američka monetarna politika osiguravat će snažnu potporu gospodarstvu dok oporavak ne bude potpun, istaknuo je Powell.

Inflacija "će vjerojatno ostati povišena u idućim mjesecima, a onda će oslabiti", rekao je čelnik Feda, dodavši da su očekivanja dugoročne inflacije i dalje u skladu s Fedovom ciljanom razinom od dva posto.

Ipak, ulagači špekuliraju da bi, ostane li inflacija na visokim razinama dulje vrijeme, Fed mogao zaoštriti monetarnu politiku prije nego što se očekuje.

"Dolar očito ima neku snagu koja ga podupire. Priča o kamatnim stopama igra određenu ulogu, a nekada i sklonost ulagača sigurnim ulaganjima", kaže Imre Speizer, analitičar u Westpacu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum