LONDON

Cijene nafte stabilne iznad 45 dolara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 45 dolara, balansirajući između procjene Međunarodne agencije za energetiku (IEA) o padu potrošnje u ovoj godini i smanjenih zaliha u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela nafte bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 45,35 dolara. Većih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 42,66 dolara.

IEA je danas procijenila da će globalna potrošnja nafte ove godine pasti za 8,1 milijun barela dnevno zbog smanjenih zrakoplovnih putovanja u vrijeme pandemije Covida-19.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) očekuje da će svjetska potražnja za naftom ove godine pasti za 9,06 milijuna barela dnevno (bpd), prema izvješću objavljenom u srijedu. U srpnju procijenila je pad potražnje na 8,95 milijuna barela dnevno.

OPEC i njegovi saveznici trenutno smanjuju proizvodnju za 7,7 milijuna barela dnevno kako bi je prilagodili manjoj potražnji u vrijeme pandemije koronavirusa. U srpnju su ublažili rezove za dva milijuna barela dnevno zbog postupnog poboljšanja globalne potražnje. 

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak kazao je danas da ne očekuje nikakve ishitrene odluke o smanjenju proizvodnje na sastanku nadzornog odbora OPEC-a i njegovih saveznika idućeg tjedna, budući da je tržište nafte stabilno.

Potporu cijenama pružilo je danas izvješće američke vlade koje je pokazalo pad zaliha sirove nafte, benzina i derivata u prošlom tjednu, budući da su rafinerije povećale aktivnosti prerade a potražnja se popravila.

„Tržište je u lipnju bilježilo manjak, nakon kronične prekomjerne opskrbe u travnju i svibnju", konstatira voditelj MENA istraživanja i strategije u MUFG-u Ehsan Khoman.

"Temeljni manjak nafte na tržištu sve je vidljiviji i zajedno sa širom pričom o reflaciji drži cijene nafte u ravnoteži", objašnjava Khoman. 

Tržišta još čekaju ishod pregovora o novom paketu poticaja za američko gospodarstvo a pozorno prate i napete američko-kineske odnose uoči novog kruga trgovinskih pregovora zakazanog za 15. kolovoza.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 45,08 dolara, što znači da je bila 12 centi niža nego dan ranije.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater