LONDON

Cijene nafte prekoračile 45 dolara, trgovci se nadaju dogovoru o poticajima u SAD-u

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima razinu od 45 dolara, poduprte očekivanjima američkih gospodarskih poticaja i sve konkretnijim naznakama oporavka potražnje od koronablokade.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 45,59 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 77 centi višoj cijeni, od 42,71 dolar.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u ponedjeljak na Twitteru da čelnici demokrata u Kongresu traže sastanak na kojem bi se razgovaralo o gospodarskim mjerama vezanim uz koronavirus.

Pregovori su krajem prošlog tjedna prekinuti budući da Bijela kuća i čelnici Kongresa nisu mogli usuglasiti stajališta o novim mjerama potpore gospodarstvu u koronakrizi.

„Dogovor o paketu pomoći nije gotova stvar ali bude li postignut obostrano prihvatljiv sporazum, to će kratkoročno podići cijene dionica i nafte", objašnjava analitičar naftne brokerske kuće PVM Tamas Varga.

Potporu naftnim tržištima pružile su i naznake oporavka potražnje u Aziji.

Izvršni direktor Saudi Aramca Amin Nasser kazao je tako u nedjelju kako očekuje oporavak potražnje za naftom u Aziji paralelno postupnom otvaranju gospodarstava nakon koronablokade.

Stabilan oporavak kineskog gospodarstva signalizirao je podatak o blažem padu proizvođačkih cijena u industriji u srpnju, zbog viših cijena nafte i povratka aktivnosti u industriji nadomak pretpandemijske razine.

Ohrabruje i podatak da je američki zrakoplovni putnički promet, na koji je snažno utjecala pandemija Covida-19, udvostručen u lipnju u odnosu na svibanj, iako je u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec bio manji 80 posto.

Američko ministarstvo energetike objavilo je također da su energetske kompanije počele povlačiti milijune barela nafte iz državnih rezervi kamo su ih smjestile ovog proljeća budući da zbog zamiranja prometa u vrijeme pandemije nisu uspijevale pronaći kupce.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 45,1 dolar, što znači da je bila 23 centa viša nego prošli petak.

 


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini