ZAGREB

Cijene nafte prošloga tjedna blago porasle

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna blago porasle jer im podršku pruža mogući embargo Europske unije na uvoz ruske nafte, dok rast cijena ograničava usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 0,9 posto, na 112,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,5 posto, na 113,23 dolara.

Cijene su nafte prošloga tjedna oscilirale ponajviše pod utjecajem procjena o usporavanju rasta najvećih svjetskih gospodarstva i daljnjeg kretanja inflacije.

Tako su, primjerice, u četvrtak cijene pale zbog zabrinutosti da bi visoke cijene goriva mogle naštetiti gospodarskom rastu, dok su najave ublažavanja mjera 'zaključavanja' u Šangaju i nekim drugim kineskim gradovima ograničile gubitke.

Trgovci se plaše da bi američko gospodarstvo moglo uroniti u recesiju jer zbog visoke inflacije američka središnja banka kani nastaviti s povećanjem kamatnih stopa.

Analitičari Goldman Sachsa poručili su prošloga tjedna da postoji 35 posto izgleda za recesiju u iduće dvije godine, dok je Wells Fargo Investment Institute objavio da krajem ove i početkom iduće godine očekuje blagu recesiju u američkom gospodarstvu.

"Ako se podaci o rastu u SAD-u nastave pogoršavati, cijene nafte mogle bi biti ulovljene u negativnu petlju", rekao je Stephen Innes iz tvrtke SPI Asset Management.

No, mogućnost zabrane Europske unije na uvoz ruske nafte poduprla je cijene.

Europska komisija predstavila je plan vrijedan 210 milijardi eura kako bi prekinula oslanjanje Europe na ruska fosilna goriva do 2027. i ubrzala prijelaz na zelenu energiju.

Komisija se nada da će se postići dogovor o zabrani uvoza ruske nafte, koja uključuje iznimke za zemlje koje najviše ovise o ruskoj nafti, kao što je Mađarska.

Podršku cijenama pružaju i nove poticajne mjere kineske središnje banke kako bi se spriječilo daljnje usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva, a pozorno se prate i planovi za ublažavanje mjera protiv koronavirusa u najnaseljenijem gradu Šangaju. A to bi moglo dovesti do oporavka potražnje u najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte.

„Trenutno su veće mogućnosti za rast nego za pad cijena nafte, s obzirom na ponovno 'otvaranje' gradova u Kini i daljnje pomake u EU prema zabrani ruske nafte”, kaže Craig Erlam, analitičar u tvrtki OANDA.

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 posto, zahvaljujući oporavku svjetskog gospodarstva od koronakrize, od početka ove godine cijene su nafte skočile oko 45 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater